Apa születik

2010-ben meghoztam életem legfontosabb döntését. Ez arról szól, hogyan viselem a következményeit. A blogot a gyermekeimnek írom, majd egyszer megmutatjuk nekik.

E-mail

Ha megmondanád a magadét, vagy van egy jó tipped: apaleszek @ freemail.hu

Utolsó kommentek

  • : @kacsa.: Maximálisan egyetértek a hozzászólásoddal. (2017.01.20. 03:52) Születésnapok
  • : @Pic: Ezzel nagyon egyet tudok érteni. Az egyszerűbb sok esetben több. (2017.01.20. 03:50) Születésnapok
  • Bryan Beersworth: @Hizdahr zo Loraq: Ettől aztán ne, lesznek ennél cifrább sztorik is, mindig az a lényeg, hogy tudj... (2017.01.19. 14:50) Születésnapok
  • kacsa.: @sony: Lehet, azóta változott a világ, de nekem soha nem szerveztek a szüleim születésnapi zsúrt, ... (2017.01.19. 14:23) Születésnapok
  • neduddgi99: @Kovácsné: Tökéletesen igazad van, érdemes megnézni az "Aranyélet" első évadád, az tökéletes korra... (2017.01.19. 14:16) Születésnapok
  • Utolsó 20

Kis betegem, szerintem a gyerekorvosunk béna

2013.10.20. 13:52 Bryan Beersworth

Amikor beteg vagy mindig azt kívánom, bárcsak én nyomnám lázasan az ágyat, nekem lennének köhögési rohamaim, vagy nekem kellene eltorzult arccal a WC fölé görnyednem. De hiábavalóak az ilyen irányú vágyaim, sajnos azt kell végignéznünk és asszisztálnunk, ahogyan Te kínlódsz.

Nem tudom, másnak milyen gyerekorvos jutott, de szerintem az orvosokat is lehet osztályozni. A háziorvosok vannak a ranglétra legalján. A selejtje csak arra jó, hogy igazolást és receptet adjon. Csak elégséges, ha képes diagnosztizálni a betegséget. Ha tanácsot tud adni a tapasztalatlan szülőknek, akkor jár a közepes. Ha netán igaza is lesz, az már jó, jelest az kaphat, aki az előzőeket teljesíti, és esetleg arra is képes, hogy a gyerek általános állapotával kapcsolatban is mondjon pár szót, és adjon tanácsot.

Nos, a mi orvosunk szerintem a kínai piacon vette a diplomáját. Állandóan vizeletvizsgálatra akar küldeni, hiába röhögi ki az összes kollégája, képes lett volna tűt döfetni a vesédbe, amiről szerintem azt sem tudja, hol keresse az emberi testben. Aki egy mondatával (kórosan alultáplált ez a gyerek) hetekre hazavágta édesanyád amúgy sem túl nagy önbizalmát. Másfél hete közölte, hogy a kruppos köhögésed lesz. C megijedt, felhívott, én lemondtam minden programom és rohantam haza, eltöltöttem két napot veled úgy, hogy egyszer sem köhögtél.

Csütörtök éjjel újra belázasodtál, 39 fok felett állt meg a hőmérő. Pénteken újra elvittelek ehhez a kreténhez igazolásért és receptekért, de titkon diagnózist és javaslatokat is vártam. Ha majd ilyen korú gyereked lesz, mint most Te vagy, rájössz, milyen egyszerű volt egy órát várni veled. A diagnózis: vírus, amiből végülis nincs sokféle a világon, csak néhány tízmillió. A receptnél megkérdezte, mit szoktunk szedni és felírta azt, majd közölte, hogy járvány van, ne aggódjak és kipaterolt a rendelőből. Most nem mondta, hogy kruppos köhögésed lehet. De megjárja még, megfigyeltem, nincs lecsavarozva az asztala, szóval szerintem simán rá tudom borítani, ami késik, nem múlik.

Anyát nagyon megijesztetted az éjjel, amikor magas lázzal ébredtél és köhögtél, mert azt hitte, kruppos köhögésed van. Szerintem nem volt az, de azért kinyitottam nektek az erkély ajtaját. Most itt fekszel a kanapén a slepped társaságában (az Ammától kapott Lili baba, elefántos szundikendő, elefántos plüss és az IKEA-ban vett plüss kutya) cumizol, és azt sem nagyon tudod, hol vagy. Bogyó és Babócát nézel, Pogány Judit hangjára az erotikus szó a legmegfelelőbb – bocsánat a kifejezésért, de bassza a fülemet. Persze nem szólok, lázas vagy, megy a hasad, a kanapé elé bekészítettük a lavórt ha hányni kell. Ma nyomott vagy, játszani, enni, inni sem akarsz, délelőtt két és fél órán keresztül feküdtél a mellkasomon, mesét néztünk a tableten és legalább tízszer meghallgattuk a Paff, a bűvös sárkányt. A dédi sütött neked sült krumplit, kaptál hozzá párizsit, ettél egy keveset, most mész aludni, de csak azután, hogy lejárt a mosógép, és anyád ki tud teregetni.  Ez egy ilyen vasárnap.

Nem stresszelem magam, bölcsődés vagy, szerintem tök életszerű, nem is az első, de nem is az utolsó ilyen hétvége, amikor beteg vagy. De azért bennem van, hogy vajon kihez fordulnánk, ha komolyabb bajod lenne, ha már nem lenne elég az, hogy felírunk antibiotikumot, oszt’ majd lesz valami, apuka. 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apaszuletik.blog.hu/api/trackback/id/tr365589405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halszálka 2013.10.20. 15:01:44

Jaj, nagyon átérzem, nálunk is most pont ugyanez a betegség,pont ugyanilyen doki, pont ugyanez az aggódás, szóval sajnos egy cipőben járunk...jobbulást, kitartást nektek is!

Halszálka 2013.10.24. 15:42:14

Azóta hogy vagytok? Remélem már jól! Várom a következő bejegyzésedet, szerintem többedmagammal!

IrishOak 2013.10.30. 06:56:00

No látom, ti is elkaptátok az őszi 'kötelezőt.
A gyerekorvosok tényleg nagyon különbözőek, és nekünk ugyan egy idős hölgy jutott, de még ő is szűken méri az infót.(pedig még kórházban is gyógyít rákos gyerekeket, így tudja, hogy az infó az a legfontosabb, különösen akkor,ha egy szülő még azt sem tudja, mit kéne kérdezni, vagy-mivel új dolgok történnek vele- nem tudja hogy mire figyeljen. Mivel van egy asztmás felnőtt gyerekem, így a kicsi mostani kruppos rohama miatt kb a holdig szaladt a szemöldököm,mert ezt nem ismertem, és még nekem is ijesztő volt.
Megpróbálok egy fordítást adni az orvosi szavak és emberi jelentések tekintetében, hátha jó lesz a későbbiekben.
Krupp: egy roham szerű; ugató jellegű köhögés, mely a felső légutak hurutos gyulladása miatt következik be.Okozója:valami légutakra ható fertőzés.Elősegítője: száraz levegő,légutak elzáródása(ugye a sleim) tipikus "városi" gyerekekre jellemző légúti baj.
Segítség: ultrahangos párásító, meg nálunk teafa olaj,(de semmiképpen eukaliptusz, vagy valami "erős,irritáló gyógyszer) Erre jó az ablaknyitás, a nyitott hűtőbe lélegzés.(legjobb a fagyasztót kinyitni, onnan gyorsan tódul kifelé a hideg pára.)Ez az asztmás rohamnál viszont nem használ, ott a fürdőszobai forró gőzt jobb hatékonysággal lehet használni. meg a fürdő zárt, és kicsi,így megáll benne a pára.
A krupp, egy kutyaugatás szerű köhögő roham,aminek a végén még hányás is lehet, mert akkora erővel jön a váladék.Az asztma, meg elhaló, sípolással és egyre kisebb levegővételekkel.(mind a kettőt ismerem, azért merem írni)
A vírus a gyerekben: minden olyan orrfolyós, náthás de lázat okozó fertőzést így neveznek, ami 3 napnál tovább tart. A lényeg: a lázat csak 38 -ig! csillapítjuk, c-vitamin(bármennyi,kipisili, ha elég), D vitamin, és köptető.A köptető, és az orrszívás a legfontosabb. arcra, fülre külön érdemes figyelni, mert oda kúszik fel a váladék, és az már tényleg nagy baj.

Amúgy tényleg úgy van, hogy inkább vállalnám magamra a bajt,csak ne szenvedjen. De a gyerek immunrendszere meg kell hogy ismerje,és legyőzze a szembejövő bajokat.Én még soha nem engedtem antibiotikumot adni - ezt az orvosunk meg is értette,és jól tolerálja.Mindig adunk 3-4 napot a dolognak(na jó eddig 3 x volt beteg, de a doki szerint azért mert inkább kamillateában fürdetem, párologtatok,illó olajazok, és hagyom, hogy a kis szervezete megedződjön.) Igazából nagyon örülök,hogy 'csak kruppos köhögése volt, és nem asztmás.
Meg azt se feledjük, hogy az őszi új közösség természetes baktérium és víruscseréje hatványozottan igaz a kicsiknél, akik egy légtérben vannak. Én készültem, hogy az első negyed év az oviban majd folyamatos betegségekkel telik, de a kezdés után másfél héttel 'átment a dolog - 5 napig tartott, azóta FLili nem beteg.Pedig az új heppje, hogy az oviban levetkőzik, mert próbálja az óvónőt meggyőzni, hogy szorít a zokni, meg a bugyi:-D
Ja az esti pisimenet elmúlt: van már Szabó Gyula bácsi mese cd... király!!! És nyugodt esték vannak, csak miért nem jutott hamarabb az eszembe:-D? Legjobbakat nektek, Lili ügyes lesz szépen meggyógyul, és acélerős immunrendszerrel készül a karácsonyi 'vírusokra! Azok durvábbak lesznek, mert a felnőtt influenza folyton változik.

carpi 2013.11.01. 21:47:35

@IrishOak:
Köszi a tippeket, a kammilateától nem szárad ki a bőre? Lilinek kicsiként többször volt ekcémája, amit sikerült kezelnem, viszont mindentől nagyon hamar kiszárad a bőre.

IrishOak 2013.11.02. 09:18:44

@carpi: A kamilla fertőtlenítő, és természetes antibiotikum(a gyógyszerkönyvem szerint:-)) A tea főzetében fürdés! nem szárítja a bőrt.(én egy litert öntök kb 20 l fürdővízhez)Ám az igaz, hogy a gyulladt, baktériummal fertőzött részeket 'leválasztja,és gyorsítja a gyógyulást.

Ha bevállalós teafőző anyu vagy(mint én) akkor a kamillát össze lehet forrázni körömvirággal(nem szirommal, hanem teljes virággal) no az pont az ekcémás területeket gyógyítja, és a manapság kapható gyógyszerek alapvető alapanyaga.
De nem kell félni, a kamilla nem szárítja a bőrt-csak erős főzet-borogatás formában.Fürdőként csak arra jó, hogy az illóolaj tartalom fertőtleníti a légutakat, lemossa a baktériumot a testről, és szép lesz a popója is a csajoknak:-D Amikor kicsi voltam anyukám mindig kamillás bödön fölé hajoltatott egy pokróc alatt,de én már nem kínzom ezzel a kicsit.
Az uh. párásítóból meg olyat vettünk, hogy van egy szivacs betétje,(azt ki szoktam mosni szódabikarbónával)arra csöppentem az illóolajat, aztán megy mint a veszedelem.De még mi is szeretjük, mert nagyon jó a levegő tőle, és FLili azóta nem kiskutyázik.:-D

Minden szépet, és jót nektek:-)

carpi 2013.11.02. 09:37:52

@IrishOak:
Köszi, majd próbálkozunk. A gyógyszerkönyvednek mi a címe, megnézném mik vannak benne. ;-)

IrishOak 2013.11.02. 11:13:34

@carpi:
www.antikvarium.hu/konyv/szabo-laszlo-gy-teadrogok-a-fitoterapiaban-474665

nekem ez van, nem tudok újabb kiadást, de ebben minden benne van amit a nővényekről, és gyógyszer-növényekről tudni lehet.:-)
süti beállítások módosítása