Apa születik

2010-ben meghoztam életem legfontosabb döntését. Ez arról szól, hogyan viselem a következményeit. A blogot a gyermekeimnek írom, majd egyszer megmutatjuk nekik.

E-mail

Ha megmondanád a magadét, vagy van egy jó tipped: apaleszek @ freemail.hu

Utolsó kommentek

  • : @kacsa.: Maximálisan egyetértek a hozzászólásoddal. (2017.01.20. 03:52) Születésnapok
  • : @Pic: Ezzel nagyon egyet tudok érteni. Az egyszerűbb sok esetben több. (2017.01.20. 03:50) Születésnapok
  • Bryan Beersworth: @Hizdahr zo Loraq: Ettől aztán ne, lesznek ennél cifrább sztorik is, mindig az a lényeg, hogy tudj... (2017.01.19. 14:50) Születésnapok
  • kacsa.: @sony: Lehet, azóta változott a világ, de nekem soha nem szerveztek a szüleim születésnapi zsúrt, ... (2017.01.19. 14:23) Születésnapok
  • neduddgi99: @Kovácsné: Tökéletesen igazad van, érdemes megnézni az "Aranyélet" első évadád, az tökéletes korra... (2017.01.19. 14:16) Születésnapok
  • Utolsó 20

Visszapillantó - ilyen volt az első hét hónap

2011.10.31. 01:27 Bryan Beersworth

Az elején azt sem tudtuk, hol vagyunk, de fél év elteltével úgy érezzük, beálltunk egy újfajta életre - hogy hogyan, az kiderül az összefoglalóból. 

 
2011. április, az első hónap - mi van? 
 
Az ajtó csukódása utáni csend sokként ért. Van egy gyerekünk, és mi nem tudjuk, mit kezdjünk vele. Nem tudtuk, hogy kell fürdetni, anyád autodidakta módon tanult meg pelenkázni. Nem tudtuk, fel kell-e ébreszteni, hogy kell fogni, mennyire kell befűteni, hogy kell öltöztetni, egyáltalán nem tudtunk semmit, kétségbe voltunk esve. Az első éjszaka miután elaludtál, néztünk egymásra, hogy felébresszünk-e enni, annyira nem tudtuk, mit kell tennünk. Esténként két-három órát sírtál, éjszaka háromszor felébredtél enni. Az ordításodat Elvis Presley-vel, és Fradi nótákkal próbáltam elűzni, kevés sikerrel. Az alváson, az ordításon, és a pisi-kakin kívül nem csináltál semmit, de másfél hetesen az oldaladra fordulva ébredtél. Az első hónap iszonyú stresszben, kialvatlanul, és sokszor tanácstalanul telt. A hónap végén megejtettük az első közös kirándulásunkat Balatonfüreden, ahol anya egy parkolóban tett tisztába az anyósülés hátulján. Az éjszakák kevés sírással, de sok ébredéssel telnek. A hónap vége felé rájövünk, hogy az utolsó szoptatást már sötétben, a hálószobában érdemes elkövetni, ez megszünteti az esti ordításokat. Ez annyira beválik, hogy még hét hónapos korodban is így csináljuk. 
 
2011. május, a második hónap - azt sem tudjuk, hol vagyunk
 
Májusban meglátogattuk a dédiéket és nagyapádat. Az utat, és az ottlétet is végigaludtad. A második hónapban kezdtél el reagálni a környezet ingereire, elkezdted tartani a fejed, a hatodik hét végén a hasfájásod is elmúlt, ami annyi kellemetlen percet okozott a legelején. Először mosolyogsz. Eldöntöttük, hogy nem viszünk babaúszásra, édesanyád kitalálta, hogy új babakocsi kell - az újonnan vett rossz, kicsi, nehezen tolható. Némi macera után eladtam a Vaterán, és vettünk helyette egy használtat, de jobbat, a hónap végére már az új, ABC Design márkájúban tolt anya. A nőgyógyász mindent rendben talált anyánál, így az új babakocsit is úgy ünnepelhettük meg, ahogyan ez illik. :) Az éjszakák kevés sírással telnek, a nappalok kiszámíthatatlanok, a hasfájásod miatt szoptatás után gyakran keservesen sírsz. 
 
2011. június, a harmadik hónap - őrület, mi van itt
 
Életed harmadik hónapjában - amikor már nyúltál a tárgyak után, hason emelted, kézben tartottad a fejed - kezdtünk rájönni, hogy mibe csöppentünk. A hónap végére hatvan centi, és öt kiló harminc deka vagy. Még kék a szemed, apa reméli, így is marad, de nem, később megváltozik. Minden nap egy taposómalom, reggel nem lehet tudni, hogy milyen napod lesz, mennyit fogsz ordítani, hogy fogsz viselkedni. Nappal nem szeretsz aludni. Van olyan, hogy nem is sírsz, és olyan is, hogy egész nap. Céltudatosan nyúlsz dolgok felé, de nem azért, hogy megfogd őket, ez egyelőre a meglökésben csúcsosodik ki. Az éjszakák nyugodtak, de lélekromboló a nyári napsütésben már a lakásba bezárva lenni veled - fél nyolckor fürdetünk, és altatunk, akkor pedig még süt a nap. Az első injekció után apád vágódeszkát, és kétféle kést készít be a szobába, mielőtt a lázcsillapító kúpot ketté meri vágni. Az első gügyögésekkel próbálkozol. 
 
2011. július, a negyedik hónap - a nyaralás hónapja
 
A Balaton partján eltöltött két hét alatt fordulsz meg először, amit szerencsére videóra veszünk - hetekig nem produkáltad újra. A jó levegőn rengeteget alszol. Az orvos kórosan alultápláltnak nevez, ami után megvertem volna, ha anyád közel enged hozzá. Biztosan fogsz, ha közel hajolunk hozzád, megérinted az arcunkat. Ipari mennyiségben termelsz nyálat, és sokat mosolyogsz. Szuper két hetet töltünk el közösen a Balaton partján, ahol több, mint harminc dekát hízol, de még nem éred el a hat kilót. Hosszú, göndör hajad van. Nem vagy kövér gyerek, de szerintünk sovány sem. A hangulatod javul, a sírással töltött órák száma jelentősen csökken. Az éjszakák néhány kivételtől eltekintve nyugodtak, a szigorú napirend sokat segít ebben. Felismered a kedvenc játékaidat. A nyaralás vízválasztó az életünkben: onnantól mondjuk azt, hogy nagyjából tudjuk, mit kell tennünk. 
 
2011. augusztus, az ötödik hónap - súlyos kérdések
 
A hónap végére vagy csak hat kiló körül, ami miatt anyád sokat stresszel. Megkapod az első szilárd ételt, ami egy őszibarack, de nem ízlik. Egy este fürdetés előtt hangosan nevetsz, mi elolvadunk. Negyed órákat gügyögsz végig, de a súlyod nem akar gyarapodni, viszont a hangulatod jó, a korábbi egész napos sírások eltűnnek. Mászni kezdesz a kiságyban, felfedezed, hogy lábad is van, és mindent a szádba veszel. Felfedezed, hogy a hasprés vicces dolog. Napközben alvás helyett a kiságyadban a fejvédő mögé bújsz, vagy a rácsokon keresztül kukucskálsz kifelé. A bébiételt megkedveled a hónap végére, amikor végre meghaladod a hat kilót, de több, mint tíz centit nőttél eddigre születésed óta. Megszületik az unokaöcséd. 
 
2011 szeptember, a hatodik hónap - az első láz
 
A második injekció után belázasodsz, anyád pánikba esik. A kúő megoldja, de már nem hozom be mellé a vágódeszkát is. Megjelennek az első hisztik, amikor nézed, mit reagálunk a sírásodra. Forogsz, hason egyszerre emeled a fejed, és a lábaid. Szeretnél felülni, de hasizomból próbálod, ahogyan nem sikerül. A szeptemberi melegben nagyokat sétálunk a környéken, este szépen elalszol. Apa nagyon sokat dolgozik, anya nagyon fáradt, és nyűgös, a nagyszüleid közül csak a nagymamád mutat érdeklődést az irányodban, a többieket nem hozod lázba. A hajad akkorára nő, hogy már a szemedbe lóg, fodrász vágja le az első tincseidet, amit elteszünk. 
 
2011. október, a hetedik hónap - keresztelő, felülés, és az első fog
 
Hat hónaposan és kilenc naposan ülsz fel először a járókádban, de hasonlóan a megforduláshoz, a következő néhány hétben nem ismétled meg újra. Megfogod a kezünket, és mosolyogva ülsz, vagy állsz fel. Állsz, lányom, hat és fél hónaposan, csak a kezed kell fogni, de biztosan tartod a csípődet, és a felsőtestedet is, de nem merjük sokáig csinálni, nehogy bármi bajod legyen. Rengeteget mosolyogsz, ha velem táncolsz, kacagsz. A hónap közepén keresztvíz alá tartunk, nagyapád a szertartás közepén otthagyja a társaságot, mondván, neki dolga van. Majdnem hét kiló vagy, és 69 centi. Édesanyád rákattan az ebay-re, onnan vesz neked gyerekcuccokat. Naponta többször eszel szilárd kaját, de még mindig kapod az anyatejet is. Néhány napig sokat sírsz éjszaka, a hónap végére kijön az első fogad. A szemed a kezdeti kékből zöldesszürkévé válik. 
 
Hét hónapos korodra testileg és szellemileg korodnak megfelelő módon fejlődsz, bár mi szeretnénk azt látni, hogy annál jobban. Az első három hónap kapkodása, és tudatlansága után a hetedik hónapra beállnak a dolgok, kialakulnak a napi rutinok, de az életünkből nagyon hiányoznak a nagyszülők, és a feszültségeket nem kezeljük jól édesanyáddal, ami (szerintem) komoly konfliktust is okoz közöttünk. 
 
Folytatása következik...
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apaszuletik.blog.hu/api/trackback/id/tr743341518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása