Apa születik

2010-ben meghoztam életem legfontosabb döntését. Ez arról szól, hogyan viselem a következményeit. A blogot a gyermekeimnek írom, majd egyszer megmutatjuk nekik.

E-mail

Ha megmondanád a magadét, vagy van egy jó tipped: apaleszek @ freemail.hu

Utolsó kommentek

  • : @kacsa.: Maximálisan egyetértek a hozzászólásoddal. (2017.01.20. 03:52) Születésnapok
  • : @Pic: Ezzel nagyon egyet tudok érteni. Az egyszerűbb sok esetben több. (2017.01.20. 03:50) Születésnapok
  • Bryan Beersworth: @Hizdahr zo Loraq: Ettől aztán ne, lesznek ennél cifrább sztorik is, mindig az a lényeg, hogy tudj... (2017.01.19. 14:50) Születésnapok
  • kacsa.: @sony: Lehet, azóta változott a világ, de nekem soha nem szerveztek a szüleim születésnapi zsúrt, ... (2017.01.19. 14:23) Születésnapok
  • neduddgi99: @Kovácsné: Tökéletesen igazad van, érdemes megnézni az "Aranyélet" első évadád, az tökéletes korra... (2017.01.19. 14:16) Születésnapok
  • Utolsó 20

Nem jöttél április 1-jén

2011.04.02. 02:35 Bryan Beersworth

Édesanyád nagyon szerette volna ha tegnap megszületsz, mert ugyanazon a napon születtél volna, mint nagymamád, és az sokat jelentett volna neki. Mivel két és fél órával elmúlt éjfél, ezért ez már nem sikerült. Anya egyik percben szülni akar, a másikban nem, a kettő között pedig szenved. Már nem alszik jól, naponta több tucatszor megy pisilni, nem kap levegőt, alig tud mozogni, nem alszik, emiatt fáradt, és nyűgös is, fájdalmai vannak, te pedig egyelőre nem akarsz világra jönni. 

 

 

A mai CTG alapján rendben vagy, van még pici folyadék az egyik vesédben, de az orvosok szerint nem vészes - ha mást mondanának, akkor sem tudnánk tenni semmit. Így most várunk, hogy mi lesz ezzel születésed után. 

Amire szintúgy várunk, már múlt hét végén azt gondoltam, hogy jönni fogsz, aztán szurkoltam, hogy az április 1-jén lejátszott Fradi-Újpest előtt ne kezdődjenek el a fájások (nyert a Fradi 1-0-ra, gól: Heinz) de szerencsére nem így lett, mostantól már tényleg, bármikor jöhetsz. 

H doki azt mondta ma, hogy nem fogsz kapkodni, és egyelőre még nem akarsz jönni. Anya jósló fájásai egyre gyakrabban jönnek, nagyjából minden este van már három-négy, de csak óránként, gyakrabban nem. Orsi nénédtől megkaptad a pelenkázó komódodat, apa összerakta tegnapelőtt este, anya kitakarította, és belepakolt. 

Egyébként borzalmas rumli van a lakásban, ilyet még nem láttál, és szerintem nem is fogsz. Az egyik sarokban anya ruhái, amik máshová már nem férnek, előtte a szárító és a vasalódeszka, a hálóban a te ruháid, a vasalatlan ruhák, az eddig jól ideférő kacatok, tele vagyunk babacuccokkal, mellszívóval, mérleggel, és számomra tök ismeretlen, ám rettentő drága szerkezettel, ami majd marha fontos lesz, ha megszületsz. Borzasztó, olyan a lakásunk, mint egy raktár, anyát is nagyon bántja, de mindketten tudjuk, hogy nem vagyunk hibásak ebben, egyszerűen egyelőre nincs helyünk semminek, de majd lesz, idővel ez is meg fog oldódni.

Mint ahogyan te is ki fogsz bújni, lehet, hogy holnap. Vagy holnapután. Vagy jövő héten. Bent nem maradsz, az biztos. 

 

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apaszuletik.blog.hu/api/trackback/id/tr682792683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IrishOak 2011.04.02. 10:10:58

Már azt hittem megszületett:-)azért a sok napos kihagyás.Nekem is van egy Lilim aki kicsi;-) meg van egy felnőtt lányom is:-D

Na nem baj, repülő fenn, gyerek bent még nem maradt.:-)
A sok drága,szép és nélkülözhetetlen kellék az korrekt kidobott pénz az ablakon.
A mellszívó nem szívja ki a tejet, csak ami már magától is kifolyna. A mérleg tök felesleges, ha eszik, alszik,ordít,kakál ritmus megvan.A tanácsadáson minden 4 hétben egyszer megmérik a babát, és tök felesleges otthon méregetni - csak ideges az ember tőle.
A légzésfigyelő meg orbitális izéség - csak olyan trendi főként az első szülők pénztárcáját megcsapolni.
Majd rájöttök...:-)
Egy babának kell, egy kiságy, egy kád, pelenka, pár ruhácska,lázmérő,orrszívó, meg a mamája! Kozmetikai szerekből meg a gyerekorvos az első látogatáskor receptre felírja ami kell.
Se cumi, se cumisüveg, se más varázstárgy - az majd később, ha kb 4 hónaposan kanállal eszi az első gyümölcsöket.

A jóslófájásokat az egész éjjel tartó 10 perceseknél érdemes komolyan venni;-)Amíg ez nem állandósul egy korty konyaktól lecsendesednek a dolgok,és az alvás is jól sikerül.

A rumli, -ha úgy megy el a kismama szülni,hogy otthon káosz marad- a szüléstől fogva 3 hónapig úgy is marad:-D Csak arra kell vigyázni, hogy kb 4 naposan -hazamenve; a védőnő a gyerekorvossal látogatást tesz a lakásban:-D

Kéne venni Claraseptet - ez fertőtlenítő kézmosó,(patikában kapható) mert mennek kezet mosni a fürdőbe.-) De az első pár hétben minden kedves rokont is beparancsolni kezet mosni, mielőtt a gyerekhez nyúlna.
Aztán lehet kiváltani a rota elleni szérumot -az 40 ezer ft.(pl.egy légzésfigyelő, és mérleg ára ami kb 3 hét után megy kukába, legjobb esetben valaki átveszi)

Most már nem sokat kell várni -és soha többé nem lesz nyugodt,békés és normális élet :-D
De semmi gond: a gyereket kell megtanítani a való világ dolgaira(mikor van éjjel, nappal, van ágya,és a cumi helyett mindig meg kell találni, hogy épp miért sír.)Az első három hónapban folyamatosan fog ordítani - mert a steril bele még nem képes fájdalom nélkül emészteni .
Erre már most tudnám mondani a kutatási eredményeket:-): egy gyermek az első évben átlagosan 490 órát ordít. Az átlagot biztosan hozza majd:-D(és nem fog átkopogni a szomszéd, hogy miért ordíttatod a gyereket, mert tudja, hogy ő már túlélte ezt)
Hajrá!Csak bátran:-D

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.04.02. 14:46:11

"A mellszívó nem szívja ki a tejet, csak ami már magától is kifolyna"

Nekem konkrétan más volt a tapasztalatom, így 4 gyerek szoptatása után. A pénzkidobós egyéb marhaságokat illetően azonban egyetértek. Annyi még, hogy orrszívóból kizárólag a porszívóra csatlakoztatható kell. Az elektromos túrót nem ér.
Rotaszérumot egyik gyerekem se kapott, akkor ugyanis még nem találták ki, hogy legyen és ennyiért legyen, pedig a legidősebb is csak 8 éves. Ha marha fontos lenne, akkor beadnák ingyen, nem tennék pénztárcafüggővé...

IrishOak 2011.04.02. 15:39:22

@Cyr:

A mellszívó konstrukció nekem sajnos nem vállt be.Sem 24 éve sem most:-D A tejbelövellés drámai fájdalmát, és a kimasszírozást meg ugye nem lehet a készülékre bízni, mert a mama többet nem enged a melléhez nyúlni.
Azért hallottam már olyanról, hogy amikor beállt a "normál" üzem a kancsókban, akkor jól funkcionált a szerkezet, de találkozni még nem találkoztam ilyen mamákkal:-D

Vicc félre: a porszívós orrszívó tényleg nyerő - nem feledve azt a jótékony plusz hatást sem, hogy a porszívó,önmagában is használható. Az ordító gyermekek elcsendesítésére kiválóan alkalmas;-) na jó lehet, hogy a hajszárító is elég lesz:-DD

IrishOak 2011.04.02. 15:44:49

@Cyr:
A Rota-rol : Én sem tudtam, hogy mi ez, meg minek is kell,('régesrégen ugye még fele ennyi védőoltást kaptak a picik) de nagyon nem bántam meg. Főként, hogy pár ismerős gyereke kórházban kötött ki.

Bár ez tényleg mindenkinek a saját döntése, de a gyerekorvos biztosan fogja mondani -és egy legújabb apuka nem árt ha előre tudja mire kell/kéne felkészülni:-)Főleg hogy az első pillanattól szerelmes lesz a lányába:-D

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.04.02. 22:04:29

"Azért hallottam már olyanról, hogy amikor beállt a "normál" üzem a kancsókban, akkor jól funkcionált a szerkezet, de találkozni még nem találkoztam ilyen mamákkal"

Na, most egy ilyet találtál :)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.04.02. 22:24:24

@IrishOak:
Rota: ha jól tudom, ez az oltás nem nyújt életre szóló védelmet (de még csak teljes gyerekkorra szólót sem), továbbá nem is véd a rota összes válfaja ellen, valamint a mellékhatások tekintetében sem áll mögötte túl nagy tapasztalat.

Azzal együtt, hogy piszok dolognak tartom azt, hogy ha ennyire veszélyes, akkor nem kaphatják a csecsemők ingyen. ÉPPEN az a szülő nem fogja tudni kifizetni ugyanis, ahol a leginkább veszélyeztetettek a gyerekek. Így ennek hangyabokányit lehúzás szaga van, pánikoltatással.

IrishOak 2011.04.04. 13:28:20

@Cyr:

"Na, most egy ilyet találtál :)"
A "találkozásunk" ezen a blogon a hallomás kategóriában van - számomra:-) De semmi kétségem afelől, hogy a mellszívó egy működő szerkezet, hisz nem véletlen, hogy feltalálták:-)

A rota elleni szérum pedig elég jól megalapozza a bél védettségét pár hónapos korban. Ezt sem véletlen találták ki.(mi elutaztunk észak Afrikába a pár hónapos gyerekkel és enélkül nem is indultam volna el.De mivel Ázsiába és Indiába is készülünk, így kell majd sárgaláz,malária, meg hepa'a'b is - nem is mondom hogy ingyen kérem:-D)
A fertőző agyhártya gyulladás-egyik fajtája- ellen is kb 6 hónapja ingyenesen az oltás.
Csakhogy a legújabb járványokat egy másik vírus okozza és az ez elleni oltáshoz pedig 3ezerrét lehet hozzájutni.(7 éves korig támogatottan egy éves kor alatt 2 oltás kell, egy éves kor után egy elég-pont most váltottam ki)El lehet dönteni, hogy akarom-e a védettséget a gyerekemnek, vagy sem -ezt mindenki döntse el maga.
Most volt a híradóban, hogy egy vidéki városban beoltottak 600 kamaszt - de ott azért mát tényleg nagy a baj.

Nem véletlen, hogy az orvostudomány a fejlett világban elég jó eredménnyel szalad a vírusok, és baktériumok nyomában.
Az én egyszerű logikám,:hogy ha tudom a lehetőségeket, és szerzek hozzá információt -akkor el is tudom dönteni mit szeretnék. Ha kell x ezerért, ha kell y;z -ért, hisz magamnak is beadatom a szükséges védőoltásokat -hát még a gyerekemnek!Mert addig nincs baj, míg nincs baj.De nem tudnám soha megbocsátani ha miattam lenne!

IrishOak 2011.04.04. 13:30:14

Lilka -Milka nem jön már??

kakaosbogre 2011.04.04. 22:15:03

Sziasztok!

Kitartást a kismamának! Én túlhordtam a fiamat, úgy indították meg a szülést, de már ott tartottam, hogy könyörgök az orvosnak, ha ő nem mondja, hogy beindítja... Élvezzétek ki az utolsó nyugodt napokat!
Amúgy tudok cáfolni cumisüveg, mellszívó, orrszívó és légzésfigyelő ügyben.
Légzésfigyelő: volt olyan ismerősünk, ahol konkrétan megmentette a baba életét azzal, hogy beriasztott. Az anyuka kikapta a babát a kiságyból és már ott a kezében tért magához némi élesztgetés után. Viszont újraélesztési ismeretek nélkül tényleg nem ér semmit. Az ilyenre nagyon jó tanfolyamok vannak, ahol akár más vészhelyzetekre is felkészítenek gyerekorvosok.
Cumisüveg és mellszívó: szülés után műtöttek, hosszabb ideig tartott a tejbelövellés és a kisfiam egyáltalán nem volt hajlandó megtanulni szopizni, semmilyen próbálkozás ellenére. Kellett a mellszívó hetekig. A kórházi cumisüvegek mind vacakok, dől belőlük a víz meg a tápszer. (Muszáj volt adni pótlást a gyereknek, majdnem 40 dkg fogyott, cukra ingadozott és tej még sehol...). Szerintem 1 üveg hasznos már a kórházba is, illetve kinézni előre valami szimpatikus mellszívót és ha szükség van rá, akkor apuka el tud ugrani és gyorsan megveszi.
Elektromos orrszívó: nekünk az van és simán kiszívja a trutyit a baba orrából. És éjjel 3kor kényelmesebb és kellemesebb elővenni, mint a porszívót (szomszédok is jobban örülnek), illetve utazásnál is jobban jön. Nálunk sajna nem jön be sem a porszívó, sem a hajszárító, se semmilyen zajos eszköz a baba lecsendesítésére :-( Cumi szintén kilőve, nem szereti, kiköpi. Ebből is felesleges 1nél többet venni, amíg az ember nem tudja, hogy mit igényel majd a gyerek.
Ami nekünk amúgy nagyon bejött: rezgős-hintáztatható pihenőszék (18 kilóig, nem 9ig!), játszószőnyeg, Manduca hordozó.
Ruhából tényleg nem kell sok az elején, de túl kevés se, mert nálunk pl. 3-4 garnitúra ruha fogyott egy nap (lepisilte, lekakilta, lebüfizte) és az első pár hétben nem lesz idő naponta-kétnaponta mosni.
Rota: beadattuk, kb. 2 évig véd, pont amíg nagyon pici és védtelen.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.04.05. 07:19:13

@kakaosbogre: A rezgős-hintáztatós pihenőszéket nem igazán ajánlanám. De nem csak én vagyok így vele, ha megkérdeznél pl. egy szakembert Dévény Annáéknál, kifejezetten ellenezné. Én megkérdeztem.

Amire nem kell sajnálni a pénzt, ha már itt tartunk: szülés után bejelentkezni Dévényékhez egy vizsgálatra. (Kb 2 hónapos lesz a ded, mire sorra kerül) Ők mondják azt, minden rendben van, ne fél év múlva derüljön ki, hogy van valami a mozgásfejlődés körül, ami idejében hamarabb korrigálható lenne. A kötelező csípőszűrés nagyjából arra jó, ami a neve, futószalagon megy.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.04.05. 07:21:40

Játszószőnyeg: pár ezer Ft-tól több tízezerig lehet venni bármit. iI megvettük az első gyereknek. A második még használta néhány hétig, mert "legyen már kihasználva". A két kicsi alá kb összesen másfélszer tettük.... Aztán nem győztünk megszabadulni tőle.

kakaosbogre 2011.04.05. 12:17:40

@Cyr: A dévényesek tényleg jók, akinél koraszülött a baba vagy bármi pici gond van a mozgásfejődésével, tényleg érdemes bejelentkezni hozzájuk. Én nem vittem el, mert kezdetektől mintaszerűen fejlődik, így nem láttam értelmét. Ráadásul csípőszűrésre sem a sima kötelezőre vittük, mert az messze volt és sokat kellett volna várni egy futószalagszerű vizsgálatért influenzaszezonban, hanem egy közeli magánrendelőbe, akit a gyerekorvos is ajánlott, ott alaposan megnézték.
Pihenőszéktől nem értem, hogy mi komolyabb baja lehetne a gyereknek, a rezgés nyugtatja (hasfájós babáknak különösen segítség), a hintázó mozgás pedig nagy mértékben fejleszti az egyensúlyérzéket. Ráadásul amíg pici, nem ül, hanem gyakorlatilag döntve fekszik benne. Persze nem egész nap abban kell tartani a babát.
Játszószőnyeget nálunk imádja, reggeli után 1-1,5 órát eljátszik rajta (akkor tudok pl. reggelizni meg felöltözni), plusz napközben többször is. Van rajta csörgő, rágóka, zenélő plüssfigura (ha meghúzza, akkor kezd zenélni), tükör, könnyen cserélhetők meg variálhatók a játékok, így nem unja meg könnyen. Sógornőm hozta ajándékba. Persze ez babafüggő, mert mindnek más az egyénisége, más jön be nekik.
Szakértők véleménye: attól függ kit kérdezel. Legutóbb épp a babaúszással kapcsolatban szembesültem ezzel: bizonyos szakértők kifejezetten ajánlották, bizonyosak meg nagyon nem. Vagy pl a köldökcsonkápolás: kismama ismerősökkel vagy 5féle módszert szedtünk rá össze, szinte mindegyikőnknek mást mondott a kórház, a védőnő vagy a gyerekorvos. Végül úgyis a szülő dönt, hogy neki melyik vélemény a szimpatikus, kire hallgat és mit szeretne követni.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.04.05. 15:10:01

@kakaosbogre:
Dévény: A harmadikam nem volt korababa, 4 kg felett született, vállelakadással. A neonatológus javasolta a mozgásfejlődés vizsgálatát, én utánaolvastam, vittem. Végig határvonalon mozgott, de nem tudtak volna jó szívvel elküldeni, kezelték. A negyediket már automatice vittem Dévényékhez, pedig a kutya se javasolta. Megnézték, kezelték (őt rövidebb ideig). Nem bántam meg. Vannak persze gyerkőcök, akiken nem is fog semmi látszani a kezelésük nélkül, semmi baja nem lesz, max ő lesz az, aki a játszótéren mindig a homokozó szélén fog üldögélni, félve megy fel a mászókára stb. Nem tudod előre, a tied lesz-e ez a gyerek.

A pihenőszéktől az lehet a baja a gyereknek, hogy amíg abban csak fekszik, nem emelgeti a fejét, a nyakizmainak egész egyszerűen nem tesz jót. Egy mezei anya pedig nem fogja tudni pöccre megmondani, - mert erősen gyerekfüggő - napi hány perc az, ami nem árt a kölöknek, és mikortól tesz rosszat a gyerekkel. Ezt a rizikót pedig nem biztos, hogy megéri. Nálam épp ezért ugyanaz a ketegória, mint a "járássegitő" iszonyatok.

Babaúszás: gyerekúszás-oktatók nem javasolják. Méghozzá azért nem, mert annyira bele tud rögzülni a kölökbe a babaúszás úszómozdulata, hogy hiába tanítják meg neki később a normál úszómozdulatokat, stresszhelyzetben azonnal a babaúszás mozdulatait használja. Ennyi. Egyébként ha hosszabb a szünet a kétféle úszás között és/vagy nem túl hosszú ideig babaúszott, akkor nincs semmi gond.

A játszószőnyeget én kiváltottam gyerekpléd-játékok körülötte kombóval (amből úgyis rengeteget kaptunk). Háton nem volt meg magában a kölök, hogy gyönyörködjön a fölé lógatott bizgerékben - igen, babafüggő.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.04.05. 15:15:04

kieg. mert félreérthető: járássegítő címszó alatt nem arra a bizgerére gondolok, amit tol maga előtt a kölök naphosszat, hanem a babakompra. A tologatós cucc nagyon jó (lehet).
Mivel az említett harmadik gyerkőcöm elég ráérősen mozgásfejlődött, Dévényéknél javasolták, hogy vegyünk neki ilyet otthonra. Azonmód beruháztam (még jó, hogy használtba a Vaterán), mert 4 nap múlva, mire megérkezett hozzánk a cucc, a büdöskölök már csont nélkül gyalogolt és egy percig se használta :))))))))

kakaosbogre 2011.04.05. 17:14:05

Igen, babakompokat én sem csípem, jobb a járásfejlődést a természetre bízni, vagy ha úgy nagyon nem megy, akkor azzal, amit te is vettél. Ugyanakkor a kolléganőméknél volt babakomp, volt is benne a gyerkőc, ennek ellenére 1 éves kora előtt tökéletesen járt a kislány.
Ez a pihenőszékes érv nekem abból a szempontból sántít, hogy ezzel az erővel akkor az ágyába, a járókába se rakd le, azaz háton fekve sehol ne hagyd a gyereket, mert ugye akkor sem emelgeti a fejét. Az elején, amíg nem forog, az anyukának kell hasra fektetni, akár kicsit tornásztatni (felhúzni a kezeinél fogva ülő helyzetbe) kicsit erősíteni a nyakát. Szóval ez pihenőszék nélkül is a szülő felelőssége, be is szól a gyerekorvos meg a védőnéni is már a 2 hónapos kontrollvizsgálaton is, ha nem elég erősek a nyakizmok :-D. Amint kicsit nagyobb meg jobban mozog, forog, kúszik, amúgy sem marad meg sokáig a pihenőszékben, mert menne felfedezni.
Dévény: enyém is 4 kiló felett született :-) Szerencsére nála nem volt semmi gond. Ha bármi icipicit gyanúsat látnék rajta, vagy bárki szakember javasolná, akkor vinném, de tényleg semmi, így meg úgy vagyok, hogy meghagyom a helyet az olyan babáknak, akiknek kell a kezelés. Ezek szerint nálatok az első 2 nem volt dévényes, lett náluk valami gond?
Babaúszás: mi is ezért nem mentünk, illetve a fertőzések miatt.
süti beállítások módosítása