Apa születik

2010-ben meghoztam életem legfontosabb döntését. Ez arról szól, hogyan viselem a következményeit. A blogot a gyermekeimnek írom, majd egyszer megmutatjuk nekik.

E-mail

Ha megmondanád a magadét, vagy van egy jó tipped: apaleszek @ freemail.hu

Utolsó kommentek

  • : @kacsa.: Maximálisan egyetértek a hozzászólásoddal. (2017.01.20. 03:52) Születésnapok
  • : @Pic: Ezzel nagyon egyet tudok érteni. Az egyszerűbb sok esetben több. (2017.01.20. 03:50) Születésnapok
  • Bryan Beersworth: @Hizdahr zo Loraq: Ettől aztán ne, lesznek ennél cifrább sztorik is, mindig az a lényeg, hogy tudj... (2017.01.19. 14:50) Születésnapok
  • kacsa.: @sony: Lehet, azóta változott a világ, de nekem soha nem szerveztek a szüleim születésnapi zsúrt, ... (2017.01.19. 14:23) Születésnapok
  • neduddgi99: @Kovácsné: Tökéletesen igazad van, érdemes megnézni az "Aranyélet" első évadád, az tökéletes korra... (2017.01.19. 14:16) Születésnapok
  • Utolsó 20

Te és a dédanyád

2011.05.02. 22:01 Bryan Beersworth

Nagyot utaztál ma, hihetetlen örömet okoztál két nyolcvan éves embernek, és megismerkedtél apai nagyapáddal is. 

Apa szokszor hívja magát mezítlábas parasztgyereknek, és erre igencsak büszke is. Van a baráti körünkben ősi nemesi család sarja, elszegényedett gavallér, újgazdag juppie, kedvelem őket, de apa szívéhez a vidéki emberek állnak a legközelebb. Talán azért, mert ő is ott nőtt fel. Egy alig ezer fős kis faluban, ami sokaknak porfészek, de apának hazai pálya. Az erdőben nőttem fel, sutyinkáztam, horgásztam, bicikliztem, fára másztam. Ezerszer szebb gyerekkorom volt, mint bárkinek a XII. kerületben. Születésed pillanatától kezdve vártam, hogy először levihesselek, és megmutathassalak imádott nagyszüleimnek. 

Ők egyszerű, de nagyszerű nyolcvan év feletti emberek - számukra a mikrosütő már túl bonyolult. Egész életükben a mezőgazdaságból éltek, nagyapámat tavaly elhoztuk Budapestre - a hatvanas évek óta nem járt itt. Nagymamám amióta nyugdíjba ment nem szívesen mozdul ki kertkapun, nagyapám évtizedek óta intézi a bevásárlást (biciklivel), és jár ki az udvarra dugiban cigizni, mert mama haragszik érte. Hatvan éve házasok, nagyon szeretem őket. Nagyapám nem beszél sokat, de amikor dolgozni kezdtem csak ennyit mondott: Fiam, néha bizony össze kell majd gyűrnöd a kalapot. Akkor nem értettem. Ma már igen. 

Nagymamámnak az ötvenes években azt mondták, néhány hónapja van csak hátra, olyan súlyos tüdőbeteg. Két huszonéves fiatal voltak, házasok, előttük állt az élet, (nyakukon a ruszkik) és volt már egy pici gyerekük. Akárcsak anya és apa ma. Amikor kiderült, hogy mama súlyos beteg, borzasztó időszak jött számukra. Azóta eltelt hatvan év, mama megőszült két gyereket, (érzed a szójátékot?) lett négy unokája, és már három dédunokája. Anyának mondta valamelyik nap: "Kislányom, én már elmehetek. Teljes életem volt, ha az orvosoknak igazuk lett volna, te sem születtél volna meg. Boldog vagyok, hogy így éltem." Öklömnyi vérhólyag van a hasában, bármikor elveszíthetjük. Ma találkoztatok. 

A déli etetés után elindultunk, te nyugodt voltál, a hordozóban azonnal elaludtál. Nem szóltunk hogy megyünk, nem akartuk, hogy készüljenek. A két öreg a szobában nézte a Seherezádé című szappanoperát, amikor anya feltűnt az ajtajukban. A konyhában voltak, apa a szokásos köszöntéssel üdvözölte őket, de az ajtón lévő függönytől még nem láttak téged. Aztán lebbent a függöny, és eléjük tártalak. Mindkettejüknek könnyes volt a szeme, át akartak öltözni, mert szerintük piszkos volt a ruhájuk, aggódtak, hogy elindultunk ilyen pici gyerekkel, hogy meg fogsz fázni, de le sem vették rólad a szemüket. Dédnagymamád a kezébe vett, kiültünk a gangra, beszélgettünk, papa diszkréten hátrébb húzódott ahogy szokott, mama viszont nem távolodott el a babakocsitól két méternél többre. Odáig voltak tőled, pedig te lazán végigaludtad az ott töltött szűk két órát. Készült videófelvétel, sok-sok fénykép, hogy később legyen min megmutatni neked, kik voltak apa nagyszülei. 

Jólnevelt fiúként elvittelek apámhoz is, aki az új nőjével együtt megtekintett. Nagyon kedves volt, letette az italt, és a cigarettát is érkezésed hallatán. Meg volt hatódva, tetszettél neki. Ő azt várja, hogy totyogj, és meg tudjon dögönyözni. Őt is végigaludtad. 

Hazafelé az autópálya mellett van a kedvenc éttermünk, nagyon éhesek voltunk, beugrottunk oda is. Életedben először lekéstük a fürdetést, háromnegyed kilenckor merítettelek vízbe, amit örömmel viseltél. Utána bőségesen megvacsoráztál, most anya próbál elaltatni. Végigaludtad a délutánt, mindenkit elbűvöltél. Nagyapádat, dédnagyszüleidet, az étterem tulajdonosait, anyát, és apát is. 

Kellhet ennél több?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apaszuletik.blog.hu/api/trackback/id/tr602872886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2011.05.03. 05:39:01

Falun felnőni jó! Én is mindig ezt mondom a férjemnek, hogy egyszerűen sajnálom a lányunkat, mert neki nem lesz olyan gyerekkora...Fára mászás, papsajt evés, tengerimorzsolás, padlásra kommandózás (mikor nem látják, mert nem szabad). Nálunk is van 3 dédnagymama. Hú, nagyon meghatódtm most ezen az írásodon...

kakaosbogre 2011.05.03. 10:44:29

Ez nagyon szép írás volt Bryan! Nálunk sajnos már nincsenek dédik egyik részről sem :-(((((
Csatlakozom VaTihoz, falun felnőni, vagy legalább a nyarak egy részét ott tölteni a nagyiknál egy gyerek számára fantasztikus és pótolhatatlan élmény!

Mozduljatok ki sokat, amíg ennyit alszik, alig pár hét és ennek az alvós időszaknak vége és onnantól valamivel nehezebb lesz. Persze nem megoldhatatlan, csak fel kell készülni mindenféle szórakoztatási trükkökkel és tudomásul kell venni, hogy a baba határozza meg, hogy mikor mehetünk és milyen hosszú ideig maradhatunk ;-) Illetve a felnőttek közötti zavartalan beszélgetéseknek is jó részben vége, viszont cserébe ott van egy gyerkőc, aki mindenféle szórakoztató és vicces dolgot produkál :-)
süti beállítások módosítása