Apa születik

2010-ben meghoztam életem legfontosabb döntését. Ez arról szól, hogyan viselem a következményeit. A blogot a gyermekeimnek írom, majd egyszer megmutatjuk nekik.

E-mail

Ha megmondanád a magadét, vagy van egy jó tipped: apaleszek @ freemail.hu

Utolsó kommentek

  • : @kacsa.: Maximálisan egyetértek a hozzászólásoddal. (2017.01.20. 03:52) Születésnapok
  • : @Pic: Ezzel nagyon egyet tudok érteni. Az egyszerűbb sok esetben több. (2017.01.20. 03:50) Születésnapok
  • Bryan Beersworth: @Hizdahr zo Loraq: Ettől aztán ne, lesznek ennél cifrább sztorik is, mindig az a lényeg, hogy tudj... (2017.01.19. 14:50) Születésnapok
  • kacsa.: @sony: Lehet, azóta változott a világ, de nekem soha nem szerveztek a szüleim születésnapi zsúrt, ... (2017.01.19. 14:23) Születésnapok
  • neduddgi99: @Kovácsné: Tökéletesen igazad van, érdemes megnézni az "Aranyélet" első évadád, az tökéletes korra... (2017.01.19. 14:16) Születésnapok
  • Utolsó 20

SÚLYos helyzet

2011.08.04. 13:09 Bryan Beersworth

Rövid bejegyzés lesz. Tegnap sétáltunk az utcán, (a környéken alig van már járda, ahol ne jártunk volna) és szembe jött egy nő, karján a gyerekével. Eddig abban bíztam, hogy C megnyugodott, és rájön lassan, hogy igenis jól fejlődik a lányunk, de sajnos tévedtem. 

Ráparázott, hogy az a másik gyerek milyen duci, milyen hurkás. Ma már a barátnőjét kérdezi facebookon, hogy annak hány kilós volt a gyereke négy hónaposan. 

A lányunk közben végigvigyorogja az egész napot, háton fekve 45 fokig emeli a fejét úgy, hogy közben a lába is az égben van. Nyolckor elalszik, négyig fel sem kel, utána nyolcig csicsikál még. Nappal hol alszik, hol nem. Simán bírja a négy órát is két étkezés között, de három óránként fixen enni kap. 

C borzasztó jól csinálja a dolgát, lelkes, odaadó, gondoskodó. Remekül gondozza, ápolja, és táplálja a gyereket - de mégis parázik a súlya miatt, mert a drága családja ráhozta a frászt. 

Nem tudom, mit kellene tennem, vagy egyáltalán, tudok-e tenni bármit is. 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apaszuletik.blog.hu/api/trackback/id/tr943125233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tjerk 2011.08.04. 18:17:53

Szerintem sincs ott semmi gond! A Babán látszana ha nem kapna elég tejet. Ahány baba, annyi növekedési ütem, az összehasonlítgatásnak nincs sok értelme... A család idősebbje meg tényleg idegesítő, nálunk is mindig ez volt. Én nem tudom miért kell riogatni szegény anyukákat. Ráadásul főleg a nők teszik ezt ugye, akiknek kéne tudniuk, hogy a riogatással semmire sem mennek, csak rosszabb lesz a helyzet.

És olyan sincs, hogy valakinek csak úgy elmenjen a teje a semmitől. Annak mindig van valamilyen oka. Legtöbbször ezek ez értelmetlen kritikák váltják ki a stresszt, ami meggátolja az oxcitocin termelést, ami gátolja a kilövellési reflexet, tehát a stressztől tényleg kevesebb tejet kaphat a baba. Viszont ameddig van tej, addig minidg lehet mit tenni. Bár szerintem ti ettől még nagyon de nagyon messze vagytok. Ezen a honlapon elég sok hasznos info van a szoptatásról, talán ha mindketten végignézitek kicsit megnyugodtok, hogy minden rendben van!
www.lll.hu/

Ha meg tényleg valami gáz lenne, föl is lehet őket hivni, és beszélgetni velük.

peto777 2011.08.04. 22:36:01

A "satnya tej"-ről no comment, a nagyiról vagy jót vagy semmit, de most rosszat mondott, rosszkor, rossz helyen. A szoptatási képesség nagyrészt lelki tényezőkből áll, és hátha módosult már a női vérvonal úgy 50 év alatt a családban... Régen a kövérség volt az egészség = jólét jele, mivel akkor az alultápláltság, a vitaminhiány és a szegénység betegségei voltak többségben, mint pl. a tbc.

A gyerek súlyát az első félévben havi bontásban kell nézni, lehet, hogy épp egy lassabban gyarapodó fázisban van, és fontos a szülők testalkata is. Nem túl ismert az az élettani tény, hogy az anyatej eleje inkább szomjoltó, hígabb, aztán néhány perc után jön a teljes tej, ami sűrűbb, táplálóbb, tehát amelyik anya túl rövid ideig szoptat, annak a gyereknek valóban kevesebb tápanyag jut.

Akkor kell gyerekorvost kérdezni, ha 300 gr/hó alatti a gyarapodása, ha sápadt, ha ok nélkül sír, ha láthatóan éhes, ha szopás után se nyugszik meg, ha a szopás túl hamar abbamarad (nem nyel, csak cumizik), pedig láthatóan enne még, ha nem kell legalább napi 5-6-szor pelenkázni. Az éhes csecsemő nyugtalan, színtelen, nem érdeklődő, gyakran fázósabb is.

Hogy mit tudsz tenni? Amit eddig is. Figyelsz, teszed a dolgod, szereted őket.

IrishOak 2011.08.05. 07:49:51

Csókolom:-) világgá mentünk, és gyerek'felvigyáztam.
Most már tudom milyen két gyermekes egyedülálló családanyának lenni:-D egy picivel meg egy kiskamasszal.

Üzenjük az aggódó anyukának, hogy a gyermek teljesen rendben van, már csak anyának nem kell túl aggódni a feladatot.
Nem kell nézni, hogy hány kiló.Tessék kidobni azt a fránya mérleget végre!!
Majd ha a gyermekorvos szól, akkor úgyis be kell menni hozzá hetente, de addig tessék azzal foglalkozni, hogy eszik, alszik, játszik, mozog.

Nagy ívben tenni arra, hogy más gyereke hogy néz ki.
Már négy hónapos, lehet őszibarackot adni, meg almát, és botmixerrel pépesített gyümölcsöket. De nagyon jó kaják vannak bébiételként is.
Persze arcokat fog vágni, de egy hét után nagyon meg tudják szeretni a finom újdonságokat.

Van egy mondás: az első gyerek a próbadarab. Gyakorlat apának, anyának, hogy kell szülőnek lenni. A második rutinból megy, a harmadik felnevelődik, a testvérek által, a negyedik el lesz kényeztetve, az ötödik és afölöttiekből lehet Nobel díjas...
Szval: csak semmi pánik:-D

IrishOak 2011.08.05. 08:01:48

@peto777:
Milyen profi "elemzés" a szoptatásról:-D Mint egy dajka:-DD

Azzal egészíteném ki, hogy nem kell feltétlen azt nézni, hogy hetente mennyit gyarapszik. Ez régen volt.

Meg ugye a hónapok előrehaladtával fordítottan arányos a gyarapodás. Lili már négy hónapos, itt a "könyv" szerint heti 40 gr/ havi 120-150 gr növekedés a "normális".

Manapság cak nagy jelentőpontoknál nézik a babát, de azt is csak nagy vonalakban.
Fél éves korára megduplázza a születési súlyát.(itt a hazaérkezés kori súlyát nézzük, nem a legelső mérést). Egy éves korára meg megháromszorozza.

Ha nagyon eltér (kb 30%-al) akkor a gyerekorvos behívja a babát hetente.kéthetente.Ez olyan ritkán van, hogy én a "pályafutásom" alatt 2 ilyen gyerekkel találkoztam. Az egyik immunhiányos beteg volt, a másikat meg éheztette az anyja,(mert ő is evészavaros volt,és nem bírta elviselni a "kövér gyereket") aki 11 hónaposan nem emelte a fejét, és nem tudott ülni sem. Ehhez kell mérni azt, hogy mit tekint bajnak az orvos.

peto777 2011.08.05. 08:30:59

@IrishOak:
Nekem vannak olyan morbid ötleteim is, hogy pl.egy kardinális kérdésben érdemes 2-3 gyerekorvosnak is megmutatni a gyereket, aztán mindent megkonzultálni egy tapasztalt, bölcs, értelmes anyával is, vagyis feministák, látens leszbikusok, papíron értelmiségi karrieristák és elhanyagolt ősanyák kizárva.

Nem heti, hanem havi mérést írtam. Évezredekig napi mérés nélkül nőtt fel pár milliárd gyerek, és úgy tudom, most havonta mérik a gyerekorvosnál, én a tápszer túl gyors erőltetését nagyobb gondnak tartom, mint a mérlegelést. Persze, csak ha nem sumóbajnoknak szánjuk a gyereket.

Anyám mondta egyszer, hogy egy anya az első gyerek földre esett cumiját fertőtleníti, a másodikét lenyalja, mielőtt visszaadja neki, a harmadiknál meg szól a kutyának, hogy hozza már ide. Nobel díjasokról nem beszélt. :)

IrishOak 2011.08.05. 09:02:52

@peto777:

Na ugye, a józan ész az mindet felül ír.:-)
Egyébként tényleg profi elemzést írtál az anyatejről:-D meg a fejlődésről. Belőled is jó apa lesz! (bocsánat, az elnézésért)

A legnagyobb 'para az a "megfelelési kényszer".Az tényleg az elsőnél van. A cumis történetet csak azért nem írtam, mert én egyik lányomnak sem adtam cumit.De kutyám az volt:-)

Ezt a Nobeles történetet Ranschburg tanár úr mesélte -mert ők nyolcan voltak testvérek, és Ő a hatodik gyerek volt.Elég jól sikerült neki is a kiteljesedés.

Nekem olyan fura volt, hogy már a terhességtől kezdve olyan patikai alapossággal mérték a gyereket, hogy a gyerekorvosnál tartott konzultációk már viccesnek tűnnek. Sok fiatal anyukával szoktam dumcsizni -és teljesen kétségbe vannak esve. Aztán a baba meg vidám, boldog, és megelégedett.

Szoktam is mondani: nem kell a gyerek jóérzését elrontani egy aggódó, és körmét rágó anyának. Majd egy pár év múlva visszasírja az ember, hogy csak annyi problémája volt hány grammot evett.
Kis gyerek-kis gond nagy gyerek nagy gond! Ha nem is nagy, de ahogy nőnek egyre összetettebb és bonyolultabb feladatok elé állítják a szülőket.

A nagyobb pl. most szigetjeggyel vakarózik. Szerezzek már neki "olcsón" mert a gyakornoki fizuból nem futja(lefordítva: pénz kéne)... pedig a Balaton Soundra már befizettük:-D Ehhez képest a kicsi havi étel, és pelenka költsége eltörpül:-D
Az meg lényegtelen, hogy egy éve, vagy akár most mennyit hízik.

Egyébként a jó fejlődést nem is súlyban mérik, hanem a fejkerület növekedésével.Idegrendszer, agyfejlődés - a vesszőparipáim ugye.
Úgyhogy ha a fejkerülete minden hónapban legalább egy centit nő akkor minden a helyén van, és jól is működik.
A nagyobbik lányom olyan vékonyka alkat.Főképpen az arca. Ez születésétől kezdve adott ugye. Mennyit hallgattam a dokitól régen, hogy etessem már, mert olyan sovány az arca. Én meg mondtam, hogy akkor egy karika arcú apukát kellett volna választanom:-D de már nem tudom visszacsinálni:-) Neki pl olyan vékony az arca, hogy a szemgolyói nem is gömb alakúak, hanem szőlőszem formájúak.(mert nem fér bele a fejébe a szeme:-DDD)
Szóval sok fura dolog megesik a szülőkkel -meg a gyerekkel is:-D

peto777 2011.08.05. 16:00:11

@IrishOak:
A WHO-nak van fejlődéstáblázata, de azt is mondják, hogy egészséges gyereknél a 6 hónap, az 1 év és a 2 év a mérce, akkor viszonyítsunk az előző időponthoz.
Szerintem közben az értelmi fejlődést figyelni fontos, azt meg kifejezi a mozgása, hogy hogyan reagál, stb. Hiszen hospitalizáció alatt is esznek létfenntartási ösztönből, híznak is, mégis apatikusak, és bizonyos funkciókban lemaradnak a szerető családban élő gyerekektől.

Ezért is ellenzem a korai bölcsődét, ha esetleg nőket a karrierjében korlátozni akarónak tűnnék. Legalább 2 éves koráig olyan anyával kellene lennie minden gyereknek, aki szeret vele lenni, nem nyűg neki, mert az önbizalmát, énképét alapozza meg ekkor, és ahhoz kell a jó anyai kötődés.

Hogy jó apa leszek-e, hát remélem. A sok biológiai ismeret nem garancia semmire, para esetén több ötletem lesz. :)

IrishOak 2011.08.05. 17:41:48

@peto777:

A nemzetközi mércében van az "átlag" :
fél évesen megduplázza , egy éves korára megháromszorozza a születési súlyát.

Nálunk azért inkább a hazabocsátási súllyal kell számolni -akkor reális az eredmény.

De a legfontosabb, hogy rendben növekedjen. Azt pontosan látja az ember. Ha alszik, eszik, figyel, mozog akkor minden rendben van.
Mondjuk az még becsapós tud lenni, ha közben teázik, vagy kap vizet. Az csak telíti a pocakot, de nem hízik tőle.
Lehet, hogy meg kéne próbálni, csak tejet adni, és hozzátáplálni. Este meg ha nincs elég tej egy kis babatejporból vacsizni.
Bryan Lili;-)elég nagy súllyal született, sokat mocorog, meg sokat utazik, így nem csodálkoznék rajta, ha szívesen venné a tápszeres gyümölcsöt:-))

peto777 2011.08.05. 19:20:00

@IrishOak:
Amikor még a kórházakban elkülönítették az újszülötteket, ott volt divat az éjszakai teáztatás, hogy csend legyen, a saját szememmel láttam. Volt ott lefejt tej is, csak azt melegen tartani veszélyes volt, a teát meg nem (megkérdeztem), a nővérek ülve relaxáltak, amit zavart a gyereksírás. Ha az újszülöttek a teával kibírták éjjel 6-8 órán át, akkor frankón elveszi az étvágyat.

Nem tudom, melyik pénzéhes marketinges találta ki, hogy 2 ezer év után hirtelen elkezdtek a csecsemők vízre szomjazni, ha eddig nem. És mivel tudták beetetni a gyerekorvosokat, hogy jó az, ha a víz nullkalóriával telíti a gyomrot, meg közömbösíti a gyomorsavat, tehát elveszi az étvágyat, miközben folyton a súlygyarapodáson aggódnak.

A következő a light babakóla lesz, rózsaszín és kék üvegben.

Bryan készülj, embergyerek nem nőhet fel babakóla nélkül. :) Wazze, ha igazam lesz, az sokba fog nekünk kerülni. :)

IrishOak 2011.08.06. 14:28:10

@peto777:
No erre az éjszakai etetésre -vagyis a teáztatásra nagyon ideges voltam régen is meg most is.
Mind két lányommal a második nap reggelén esett meg, hogy telibe hánytak teás tápszerrel.

Most csak azért volt érdekes, mert aláíratták velem, hogy hogy kívánom hozzá tápláltatni a gyereket. Én semmi pluszt nem kértem, vagyis azt írtam alá, hogy kizárólag anyatej. Ez ugye azt jelenti, hogy bármikor szólhatnak, hogy menjek szoptatni, és mindig viszem is a tejet. Miután a hányás megtörtént, szóltam a csecsemősöknek, hogy nem lesz ez így jó. Onnantól valami csoda folytán mindig evett a gyerek, és a harmadik napon 280 gr volt az anyatejfogyasztása:-)

Én spec fanatikus anyatejpárti vagyok, és a lányok az első fél évükben nem is kaptak még vizet sem. A gyümölcsöt is anyatejjel öblítettük:-D
Ettől függetlenül inkább tápszer párti vagyok, mint tea, vagy víz.

De nem állsz messze a valóságtól - bébi italok dolgában.Már most is el vagyok képedve, hogy az ismerősök babái miket isznak. Remélem kóla nem lesz bevezetve a fáradékonyság ellen. Bár már azt hallottam, hogy sok 2 évesnek már engednek a szüleik ilyeneket - aztán meg viszik tanácsadóba, mert nem eszik, izgága, nem alszik meg rosszak lettek a fogai...

peto777 2011.08.07. 19:47:32

@IrishOak:
Egy kémikus barátommal szoktunk ezt-azt méregetni, én akarok tudni valamit, neki meg van otthon cucca hozzá. :)
A kólának pont annyi a savtartalma, mint a gyomorsavnak, ha a lefolyód eldugult, feloldja, ha meg sok nehezet eszel, akkor gyógyszer. Grillezéskor nálunk kemény kólafogyás van, és néha izgága vagyok, de a többi nem jellemző 2 éves korom óta se. :)
süti beállítások módosítása