Apa születik

2010-ben meghoztam életem legfontosabb döntését. Ez arról szól, hogyan viselem a következményeit. A blogot a gyermekeimnek írom, majd egyszer megmutatjuk nekik.

E-mail

Ha megmondanád a magadét, vagy van egy jó tipped: apaleszek @ freemail.hu

Utolsó kommentek

  • : @kacsa.: Maximálisan egyetértek a hozzászólásoddal. (2017.01.20. 03:52) Születésnapok
  • : @Pic: Ezzel nagyon egyet tudok érteni. Az egyszerűbb sok esetben több. (2017.01.20. 03:50) Születésnapok
  • Bryan Beersworth: @Hizdahr zo Loraq: Ettől aztán ne, lesznek ennél cifrább sztorik is, mindig az a lényeg, hogy tudj... (2017.01.19. 14:50) Születésnapok
  • kacsa.: @sony: Lehet, azóta változott a világ, de nekem soha nem szerveztek a szüleim születésnapi zsúrt, ... (2017.01.19. 14:23) Születésnapok
  • neduddgi99: @Kovácsné: Tökéletesen igazad van, érdemes megnézni az "Aranyélet" első évadád, az tökéletes korra... (2017.01.19. 14:16) Születésnapok
  • Utolsó 20

Ortopédia

2011.07.23. 13:20 Bryan Beersworth

Azt mondta a gyerekorvos, hogy vigyük el a babát ortopédiára. Igaz, hogy jártunk már az Istenhegyi klinikán is, ahol az ultrahang után kiderült, egészséges a gyerek, (bár a veséjében lévő víz továbbra is aggaszt, augusztusban megyünk újra ellenőrzésre) nem kötött a csípője, minden rendben van, de a jó gyerekorvost ez nem nyugtatta meg, erősködött, menjünk ortopédiára. Mentünk. 
 
Szerintem ezeknek a remek szakembereknek van egy listájuk, amin mindent ki kell pipálni a gyerek növekedése során, ez kezdődik a szájpenésszel, folytatódik a kötött csípővel, és tuti van még rajta sok minden, amire később fogunk rájönni, ráadásul adott korban adott súlyúnak kell lennie, az, hogy minden ember más, és más, senkit sem érdekel. 
 
Elmentünk. Mehettünk volna a Heim Pál kórházba, két óra várakozás, leszarom vizsgálat, ehelyett egy magánrendelésre vittük a gyereket, ötezer forintért a Pöttyös utcai metróhoz. Panel lakás, mérsékelten mosolygós főorvosnő rendelése fogadott. A mérsékelten mosolygás annyit jelent, hogy vicsorított kettőt, ne vegyék már észre rögtön a kedves szülők, hogy tulajdonképpen ő pont leszarja az egészet. 
 
Pont úgy ültem, hogy láttam a monitorát, a lelet egy az egyben meg volt írva előre. Levetkőztette a gyereket, meggyúrta háton, oldalt, majd megtette észrevételét: lényegében minden oké, de valamiért a gyerek mindig jobbfelé néz, és ez baj. Kérdeztük, hogy most mi legyen, mégis, hogy értessük meg a három hónapos lányunkkal, hogy kicsi csillagom, nézzél már lécci balra is néha, ha már a doktor néni azt mondta. 
 
Érdemi, megnyugtató választ nem kaptunk, csak az előre megírt leletet, ami szerint minden rendben van, (ezt tudtuk már a vizsgálat előtt is) és az alján egy mondatot: jöjjünk vissza kontrollra egy hónap múlva. Kérdésemre, hogy ezt akkor most miért, ha minden oké, egy zavart mosoly volt a válasz, hogy bocsánat, ott maradt. 
 
Mosoly, kézfogás, távozás, újabb kidobott ötezer forint egy orvosnak a nagy büdös semmiért. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apaszuletik.blog.hu/api/trackback/id/tr443088663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IrishOak 2011.08.05. 11:39:40

Az ortopédia örömei:-)

Mi is voltunk uh-os csípő, agykamra, gyomor-bél, és vese vizsgálaton. Az nem maga az ortopédia. Az csak egy kiegészítő szűrés, ha jófej a gyerekorvos ezekre elküldi a gyereket.
Attól függetlenül kell vinni ortopédiára.(ez az uh-os játék is egy újkori újítás a babák vizsgálatában)

Egyébiránt tévedés azt hinni, hogy egy gyermek kórházban órákat kell várni, vagy "leszarom" módra vizsgálják a babákat.
Mi a Bethesdába járunk, és az igaz ugyan, hogy jó pár hét a várakozás, de percre pontosan fogadnak, és mindig van tanácsuk. Arról meg csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, hogy hogyan bánnak a gyerekekkel.
Szóval én egy rámenős mama vagyok, kikérem az időpontot a Bethesdától;aztán a gyerekorvostól meg előtte egy héttel kérem a beutalót.
Még a gasztroenteorológiánál sem vártunk többet 10 percnél.Azt is csak azért mert hamarabb mentünk:-)

Érdemes lenne elvinni egy másik ortopédushoz, hogy a jobbra nézéshez mit mondd. Lehet csak egy kis torna elég.
De ha már a veséjében ott van folyadék ahol nem kéne akkor azt egy profival megnézetni... pl a Bethesdában....amit ott nem tudnak azt sehol.

Na majd követem, mi van a jobbra nézéssel. Ugyan is a babáknál sajnos nem úgy van, mint a felnőtteknél, hogy "nincs kedvem" arra nézni. Annak oka van! Ez nagyon fontos dolog.

peto777 2011.08.05. 16:27:47

@IrishOak:
Azért is jó korán tisztázni, hogy kell-e a jobbra nézéssel foglalkozni, hogy ha igen, akkor ne alakuljanak ki téves beidegződések, amiket később tovább tart korrigálni.
A diagnózis, hogy "jobbra néz, és ez baj" komolytalan, min. meg kéne mondani, hogy pontosan hova vigyék a gyereket, és mit feltételez a reumatológus. A csecsemőgyógyászatban új specifikációk is vannak, ahogy finomodnak a módszerek, ne a laikus szülő keresgéljen már, hogy kinek mi szakterülete. Ha a Bethesda tényleg jó, ott legalább minden van.

IrishOak 2011.08.05. 17:26:33

@peto777:

Nagyon is fontos, hogy az aprónak tűnő, de ilyenkor még életbevágóan fontos dolgok szem előtt legyenek.
Most ez egyébként szerintem fontosabb, mint az hogy hány dekát hízik.

Erre az én Lilim példája nagyon jó: 15 hetesen mentünk ortopédia kontrollra.Előtte a szokásos "bal csípő kissé kötött. Jav. teráp.: terpeszpelus, hason fekvés, torna."
Ebből, hogy ne kínozzam a gyereket a minden fürdés előtti 20 perc tornát választottam, mert a hason fekvés adott volt, a terpeszpelus meg egy kínzóeszköz, így inkább dolgoztam a gyerekkel sokat. Azonban a vizsgálatnál a dokinéni azt mondta, hogy a jobb lábfeje nem jól áll, nem nagy baj, de majd jöjjünk vissza.
Na több se kellett nekem, azonnal kérdeztem: mit csináljak, hogy tornázzunk, mit javasol?
Hááá' a gyereknek "rágni" kéne a bal nagy lábujját.No oké, de azt csak fél éves vagy idősebb kortól szokták, így nem valószínű, hogy rábírom a négy hónapos gyereket arra, hogy rágicsálja a lábát. No akkor megmutatta, hogy hogy kell befelé fordítani a lábfejét,hol kell masszírozni a talpát. No ezt játszottuk két hónapig.
Hat hónapos lett amikor mentünk vissza. Doktornéni csóválta a fejét, hogy ez nem jó így, síncsizmácskát kell hordania, mert az befelé húzza a lábfejét. Kiváltottuk, visszamentünk, hogy a csavarokkal beállítsa.
Hazajöttünk, és aznap estétől a gyerek rágta a nagylábujját:-) Úgyhogy nagy ordítás mellett kb két napig használtuk a borzalmas csizmácskát. (persze ellenőrizem a folyamatos lábrágást, és még tartottuk a tornát is)
Aztán egy évesen vissza... akkor ugye már 2 hónapja javában járt. A doki néni jól megnézte és mondta, hogy minden oké. No azért még alaposan kifaggattam, hogy milyen cipőt vegyünk a gyereknek. 2 évesen azért még látni akarja. Megyünk is!

Úgyhogy az aprónak tűnő dolgok nagyon fontosak.

Találkoztunk olyan párral, akinek a kisfia szintén mindig jobbra nézett. A kisfiúnak már kezdett deformálódni a fejformája. A doktornéni nagyon kedvesen - de határozottan fejezte ki döbbenetét, hogy miért nem veszik észre,már a gerince is kezd húzni jobb oldalra. A szülők azt válaszolták, hogy "de erre szeret nézni". Az ő szavai amiket én is írtam. Egy csecsemőnél csak a szimmetria az elfogadott. Minden más valaminek a következménye.
No ott a szemem láttára mutatta meg a szülőknek a gyógytornát, és adott tanácsokat. Sőt elmondta, hogy az egész testre vonatkozóan mennyire fontos is hogy minden eltérésre azonnal felfigyeljünk.

Na jó ez nem ijesztgetés, csak most úgy érzem, ez fontosabb is mint a hány kiló a gyerek "téma".
süti beállítások módosítása