Apa születik

2010-ben meghoztam életem legfontosabb döntését. Ez arról szól, hogyan viselem a következményeit. A blogot a gyermekeimnek írom, majd egyszer megmutatjuk nekik.

E-mail

Ha megmondanád a magadét, vagy van egy jó tipped: apaleszek @ freemail.hu

Utolsó kommentek

  • : @kacsa.: Maximálisan egyetértek a hozzászólásoddal. (2017.01.20. 03:52) Születésnapok
  • : @Pic: Ezzel nagyon egyet tudok érteni. Az egyszerűbb sok esetben több. (2017.01.20. 03:50) Születésnapok
  • Bryan Beersworth: @Hizdahr zo Loraq: Ettől aztán ne, lesznek ennél cifrább sztorik is, mindig az a lényeg, hogy tudj... (2017.01.19. 14:50) Születésnapok
  • kacsa.: @sony: Lehet, azóta változott a világ, de nekem soha nem szerveztek a szüleim születésnapi zsúrt, ... (2017.01.19. 14:23) Születésnapok
  • neduddgi99: @Kovácsné: Tökéletesen igazad van, érdemes megnézni az "Aranyélet" első évadád, az tökéletes korra... (2017.01.19. 14:16) Születésnapok
  • Utolsó 20

Hogyan tanítgatlak?

2012.08.23. 14:09 Bryan Beersworth

Nagyon kicsi vagy még lányom, de napról napra okosabb. Leírom neked, hogy életed korai szakaszában apa hogyan próbál tanítgatni. Soha nem olvastam könyvet arról, hogyan kell tanítani egy kisgyereket, és lényegében senki sem mutatta ezt meg, szóval lehet, hogy baromi rosszul csinálom, de mindegy, már ez van. 

Valahol ott kezdtem, hogy megpróbáltam megmutatni neked mi a jó, és mi a rossz. Ha valami jó volt, mosolyogtam, és kedves hangon megdícsértelek, ha valami rossz, felemeltem a hangom, bizony, néha úgy is, hogy elsírtad magad. De ha jót csináltál, vagy ügyes voltál, apa megpuszilgatott, és egy idő után rájöttem, hogy a tapsolásnak is jótékony hatása van. 

Ha bármi olyasmi történt, ami jó volt, pl. megkértelek, vidd oda azt a valamit anyának, és te megtetted, megtapsoltalak és megdícsértelek, puszit is kaptál. A taps annyira bejött, hogy most, amikor a nyaralás alatt a lépcsőn menést tanultuk hangosan számoltam a lépcsőfokokat, és megtapsoltalak amikor felértél - bár anyádnak igaza van abban, hogy ezt sem szabad túlzásba vinni, mert még a végén semmit nem teszel majd enélkül - te elkezdtél röhögni és tapsolni. 

De lassan már tudsz puszit adni, kérni már régen, odamész ahová kérem, megállsz, ha kérem, és megfogod a kezem, ha kérem. Megdícsérünk, ha megeszed az ebéded, ha olyat csinálsz, amit értékelünk, és bizony, leszidunk, ha hülyeséget csinálsz. Mostanában az is elég, ha szúrósan nézek rád - ettől anyád kivan, szerinte halott a szeme olyankor - akkor becsukod a szemed, hogy te itt sem vagy. De ha többször megkérlek valamire, például arra, hogy a piszoár csapját ne nyitogasd, és te mégis ezt csinálod, ráadásul röhögve, hogy túljártál az eszünkön, akkor apa sem lesz aranyos: képes vagyok nagyon leszidni téged, méghozzá úgy, hogy el is sírod magad. Ilyenkor bizony nincs vigasztalás sem, mert ami jó, azt csináljuk, és azért apa megdicsér, ami rossz, az rossz, és sokszor nincs átmenet. 

De eljutottunk oda, hogy ha valakitől elköszönünk, köszönsz (integetsz neki) ha megkérünk arra, hogy most maradj ülve a kis székeden, és ne menj el, akkor ottmaradsz. Ha azt mondom csüccs, leülsz, ha azt mondom, tedd le a kicsi fejed, eldőlsz, mint egy zsák. Ha a gyerekülésbe kötlek be és azt mondom, tedd hátra a fejed, engedelmesen ülsz. Cserébe tőlem ott, és akkor koszolod össze magad a játszón a mikor csak akarod, azzal játszhatsz, amivel csak akarsz, (ha nem tilos) rengeteget játszunk, és finomság is van: ha megetted az ebédet, jön a túró rudi, vagy a Nesquik piskóta és a nagy ajnározás, hogy milyen ügyes voltál. 

Azt akarom, hogy egy jólnevelt, illedelmes kislány legyél, aki tisztában van az alapvető udvariassági szabályokkal már gyerekkorában és azt csinálja, amit a szülei mondanak neki. Ezért cserébe - mert mindig van valami cserébe, öncélúan soha, semmi sem történik nálunk - ami tilos, az mindig tilos, és amit szabad, azt mindig szabad, és amit apa mond, azt mondja anya is, és fordítva. Nem érnek meglepetések, legalábbis remélem. 

Aztán hogy ez így jó-e? Remélem, az, de biztosan nem tudhatom. Mindenki mást mond. Ti mit mondotok?

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apaszuletik.blog.hu/api/trackback/id/tr174727788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mackofej 2012.08.24. 10:58:36

szerintem jó:) nem kell ezt túlparázni, csinálod és kész.ezt a nézetet (csinálod és kész) nehéz tartani, az ember (én) sokszor arra gondol:olvasni kellene erről, valakivel megbeszélni stb. csak kitartás, türelem, következettség. majd egy év múlva ilyenkor kíváncsi leszek nekem mennyi türelmem lesz, mennyire leszek kitartó és következetes. meg arra is Te mennyire leszel egy terribletwo mellett:)

mackofej 2012.08.24. 10:59:38

szar a billenytűzet:következetesség

IrishOak 2012.09.03. 14:09:29

Rendes szüléi vannak ennek a Lilinek:-)

Elviszik nyaralni, terelgetik, meg gondját viselik.
A gyereknek a szocializációs folyamatban nagyon nagy szüksége van arra a visszajelzésre, hogy mi a "világ" hozzáállása az ő tetteihez.
Mivel neki még elsődlegesen a szülő a világ, így minden verbális és nonverbális aktust figyelemmel fog kísérni. A tárgy használat, a nyelv, és az interaktivitás egymást kiegészítve fejlesztik a szellemi és érzelmi képességeit.

Úgyhogy pontosan jó a taps, a dicséret, a gratuláció, de kell a berzenkedés, a csodálkozás, a rosszallás és tiltás is.(sőt az egyszerű tiltásnál sokkal jobb a bonyolultabb kifejezésmód.A gyerek pontosan érti, nem kell attól tartani, hogy nem érzi, hogy mi a még viccesen csínyes, és mi a nagy baj.Jaj de nagyon tudják a különbséget...:-))
Nemsokára olyan érzékkel fogja tudni, hogy az őt korlátozó szülői szavak, tettek és metakommunikációk hova kívánják őt belehelyezni a családi hierarchiába, hogy eljön a dackorszak. Az ellenkezés a próbálkozás, a határok feszegetése. Na de az okos szülő már eddigre szép óvatosan kialakítja azokat az aktusokat amiből a kis huncut pontosan tudja majd, hogy "oppááá ezt anya nem bírja, oppá ezt meg még apa sem".

A világot használni felfedezni szükséges, és erre a felelős tanító a szülő. Bár fárasztó egy meló, de egy éven belül már látható is lesz a következmény. Hajrá csak így tovább!:-))

kaaen 2012.09.05. 22:55:13

A mi kicsi lányunk most kezdte az ovit.A második nap után az óvónéni minket dícsért meg, hogy mennyire felkészült a gyerekünk az ovira.Mi sem csináltunk semmi extrát.Csak ösztönösen.:)

dr.lány 2013.05.16. 14:42:18

Sztem neked tényleg olvasnod kellene egy kicsit... A gyereknek igenis kellenek a szabályok. De nem a leszidástól való félelem vagy jutalom reménye miatt kellene betartaniuk a szabályokat. Hanem mert úgy van és kész. Szerintem a kiAbálással, vagy folyton jutalmazással rossz reflexeket alakítasz ki... A másik az evés: a gyerek egyen annyit, amennyit kér. Ne azért egye meg azt a mennyiséget, amit apa anya elégnek tart, hogy utána jutalomból mindig édességet kapjon. Itt is egy sor rossz reflexe alakul ki, ami a felnőttkorra is hat. A táplálékbevitel természetes szabályozó rendszerének meg annyi. Persze azóta eltelt több mint fél év, kiderülhetett, mire mentetek. De arra fel kell készülnöd, hogy lehet hogy jobb, ha a gyerek önmaga, amellett, hogy kevés ökölszabályt betart. Nem Azért, mert akkor csoki lesz vagy elkerüli az ordítást.
Nekem is most másfél éves a gyerekem. Ráadásul fiú. Igen temperamentumos. Még sosem kiabáltak vele. Pedig sok dolgot örömmel megtanult és számon is kéri.
süti beállítások módosítása