Apa születik

2010-ben meghoztam életem legfontosabb döntését. Ez arról szól, hogyan viselem a következményeit. A blogot a gyermekeimnek írom, majd egyszer megmutatjuk nekik.

E-mail

Ha megmondanád a magadét, vagy van egy jó tipped: apaleszek @ freemail.hu

Utolsó kommentek

  • Lady Scarlett: @kacsa.: Maximálisan egyetértek a hozzászólásoddal. (2017.01.20. 03:52) Születésnapok
  • Lady Scarlett: @Pic: Ezzel nagyon egyet tudok érteni. Az egyszerűbb sok esetben több. (2017.01.20. 03:50) Születésnapok
  • Bryan Beersworth: @Hizdahr zo Loraq: Ettől aztán ne, lesznek ennél cifrább sztorik is, mindig az a lényeg, hogy tudj... (2017.01.19. 14:50) Születésnapok
  • kacsa.: @sony: Lehet, azóta változott a világ, de nekem soha nem szerveztek a szüleim születésnapi zsúrt, ... (2017.01.19. 14:23) Születésnapok
  • neduddgi99: @Kovácsné: Tökéletesen igazad van, érdemes megnézni az "Aranyélet" első évadád, az tökéletes korra... (2017.01.19. 14:16) Születésnapok
  • Utolsó 20

Születésnapok

2017.01.18. 12:39 Bryan Beersworth

Gyermekünk születésnapja mindig ünnep, egyesek szerényen, mások sátrat állítva ünneplik, ez egy szabad műfaj. De a szülők úgy tudják nekifutásból tökön rúgni magukat ezzel az eseménnyel, hogy évekig nem tudnak kimászni belőle. Nem is kell ehhez más, csak egy születésnapi buli sok-sok gyerekkel.

Amíg a kölyök kicsi, csak a család gyűlik össze. Cuki módon mászik a szőnyegen, később totyog, jajj de cuki nézd, már beszél, nem mondátok, lassan oda a pelus, még ilyet, összegyűlik a család, mindenki csodálkozik, szülő büszke, a gyerek széttrancsírozza a csokitortát, anya, apa hülyét csinál magából a béna parti sapkájával, majd család el, mosogatás, porszívózás, gyerekfektetés, Barátok Közt.

Ahogy növekszik, megjelennek a kis barátok, barátnők. Lehet tortát, gyümölcsöt vinni születésnap alkalmából az oviba, (ünneplés #1) otthonra ajándékot csomagolunk, optimális esetben család jön (ünneplés #2) de az igazi tökön rúgás óvodás korban kezdődik, amikor ilyen-olyan indíttatásból, de az egyik szülő ránéz a másikra és azt mondja: csináljunk neki születésnapi bulit. (ünneplés hashtag 3)

„Bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek”

Cél, motiváció adott, a cselekvés sem marad el. Pénz nem számít, csapjunk hatalmas bulit, hadd nézze a többi gyerek anyja, apja, mi milyen jó szülők vagyunk. Jöjjenek sokan, csoporttársak, játszótéri barátok, szomszéd lépcsőházban élő kisgyerek, akit ugyan csak kétszer láttunk, de az apukája az önkormányzatnál dolgozik, az mindig jól jöhet. Béreljünk termet, sőt, játszóházat, vegyünk üdítőt, díszítsük fel a termet, legalább anyuka sem unatkozik otthon és végre hasznosnak érezheti magát a mosás/takarítás/főzés hármasán kívül és a kongitív disszonancia jótékony hatását élvezve minden kiadás, később nézve őrültség nem számít, mert összenéznek: a gyerekért tesszük!

Mosolygás, bankkártya elő, apa is csak halkan morog, bassza meg, most sem veszek Playstationt, de anya nem hallja meg, ki sem látszik az elégedett feje a színben tökéletesen passzoló lufik közül, amiért a város másik végéből kellett átautózni a csúcsforgalomban a Camponába. Mert legyen nagyobb és flancosabb, mint Ákoskáé, mutassuk meg, nem vagyunk mi csórók, csak 40,56% a THM, és egyébként is, 45 napon belül kamatmentesen vissza lehet fizetni, majd jövő hónapban megspóroljuk.

Anya végigjárja a szentháromságot, fodrász, körmös, kozmetikus, mégiscsak jobb a csokidarabokat az új köröm alól, beszárított frizurával kipiszkálni, gyereknek új ruha, egy alkalomra használt póló a mobillal készült, nagyrészt bemozdult fotókhoz. Apa felveszi ami ki van vasalva, egy napos borosta még megteszi, két napos esetén reggel borotválkozni kell, miközben anya készíti a gyerekeket és Duracell nyusziként pörögve teszi helyére a családot. Apa nézi magát a tükörben, lelki szeme elől is távolodik a Playstadion, és egy halk, faszom kivan kíséretében az arcára keni a borotvahabot.

A buli bő két óra, anyagiakat tekintve óránként 30 ezer forintba kerül, de mindenki hozott cuki kis ajándékot, gyerek örül, majd gyors pakolás és húzzunk haza, hadd játsszon az új játékaival, amik egy részét a poronty az életben nem fogja kézbe venni, de megmutattuk, milyen jó szülők vagyunk, szuper volt, mész fürödni, nem, akkor add ide a távirányítót.

Ez a tökéletes, előírásszerű harakiri. Mert a szülő több apróságba sem gondol bele. Ezek közül vegyük azt, ami a következő egy évben tuti elkíséri: gyermekét a meghívottak jelentős része vissza fogja hívni. Így ha a szülő mondjuk 6 gyereket hívott meg, akkor legalább 5 szombatja lesz a következő évben, amit nagyrészt unszimpatikus idegenek között tölthet el, (jobb esetben ott lehet hagyni őket, még jobb esetben a másik szülőt bírjuk, de ez sajnos értékelendő ritkaság) 10 gyerek esetében ez minimum 8 hétvége, és így tovább. Ráadásul ide is illik vinni valamit, 3-4 ezer forint értékben legalább, amiért rohangálni kell és az anyukával egyeztetni, hogy az ő drágalátos gyermeke ugyan minek örülne. Ennyiszer lehet keringeni plázákban, hipermarketek játékosztályán, hogy vajon milyen kurva Mickey egeres baszás van, ami nincs meg Pannuskának, hogy vigye el a fene az egészet, picsáért nem válaszol az anyja Messengeren. Ez a járulékos költségeket tekintve még pár tízezer forint, a gyerek is inkább menne korcsolyázni, vagy a Teve sziklához kirándulni, de ehelyett Cintia bulijára hivatalos a Eleven Parkba, amit fejfájás csillapító nélkül lehetetlen túlélni a folyamatos, állandó ricsaj miatt.

És ha túlélte az évet, mindenhol ott volt, próbált ajándékot is adni, figyelt arra, hogy a gyereke udvarias legyen, ő jólnevelt, akkor eltelik a 12 hónap és mi következik? Megint a saját születésnapja, de a 22-es csapdája nem ereszt: ünneplés #1, #2, és a gyerek csillogó szemű, izgatott kérdése elővetíti, mi fog következni: Anya, idén is lesz szülinapi bulim? Anya megsimogatja a buksiját, ad rá egy puszit, miközben a gyerek prezentálja a koncepciót, miután halkan elrebegi, hogy hát persze, gyönyörűm. Apa most kapott prémiumot.

Apa oda sem néz, csak arra gondol, elmentek ti a tudjátok hová, akciós a Playstation.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apaszuletik.blog.hu/api/trackback/id/tr8812135337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2017.01.19. 10:20:26

Köszi, sírva röhögtem :)

Treff Bubi 2017.01.19. 10:34:51

Ah, az Elevenpark... na az tényleg a pokol csúcsidőben:D

Wilson 2017.01.19. 10:38:55

Nagyon jó írás, köszi:-)

Mistral1011 2017.01.19. 10:45:34

Igen, mondogathatjuk, hogy a lényeg átjött a hibák ellenére is, lehet "nyelvtannácizni" is a hibákat szóvá tenni merőket - de azért mindenki járt oskolába', ahol tanítottak nekünk nyelvtant. A szabályrendszerével együtt. Ez van, ezt kell szeretni, vagy akár szeretet nélkül, de kötelezően használni (hassznállni... :-). Bizonyos fajta igénytelenséget mutat, ha egy publikációban nyelvtani hibák maradnak. Én is rengeteg hibával gépelek, szótagok maradnak ki néhe, betűket lehet elütni (néhe, ugye, de most benthagytam...), de az ENTER előtt végig lehet/ajánlott/kellENE/kell olvasni, és akkor lehet javítani... Ennyi az egész. Szerintem is elvárható lenne ez minimális igényesség mindenkitől.
Nem ezzel az egy konkrét esettel van a baj, hanem azzal, hogy egyre jobban terjed ez a felületesség, és a mennyiség bizony minőségi csökkenésbe csap át, hasonlóan a megboldogult kémiatanáromtól hallott mondáshoz: " a Földön az intelligencia mennyiség álladó, csak a népesség növekszik". Bár ne lett volna, ne lenne igaza :-)

Skywatcher 2017.01.19. 10:55:33

Ennyi erővel az egész gyereket kár volt világra erőltetni, hisz önmagában is brutál költség (persze elél kenyéren meg vizen is, kilógó pöccsel koszosan). Ezeket a költségeket akkor kellett volna betervezni és átgondolni, mikor apuka nem húzott gumit.
Persze le lehet tudni a szülinapot, sőt, az egész évet, sőt, az egész gyerekkort egy használt csomagolópapiros képeskönyvvel, a gyerek meg ég folyamatosan a haverok előtt, hogy ez kib.ott bulira se telik.
A kérdés az, hogy szeretjük-e a gyerekünket, akit erre a világra hoztunk akaratán kívül? Ha szeretjük, hisz a gyerekünk, akkor ebből az következik, hogy mindent megteszünk érte. Boldognak akarjuk látni/tudni, mert mi ettől vagyunk boldogok. Kisherceg is megmondta, felelős vagy azért, akit megszelídítettél.
Tehát ha a gyerek boldogsága az, ami itt fent el van káromkodva, lett légyen az 20 fős kertiparty, vagy 10 fős elevenpark, akkor a szülő boldogan és örömmel adja ezt meg neki - amennyiben anyagilag megteheti. Igen, a pléjsztésön árán is.
Amikor apává váltam, tisztában voltam vele, hogy le kell mondjak sokmindenről. Még a nyaralások is megritkultak, pedig nekem a tengerpart az életem. De soha nem gondolok rá rossz szájízzel, mint ahogy a szülinapi kertiparty 50ezres költségére sem, mert hazamegyek egy rohadt nap után, és megölel a fiam, csillogó szemmel, mert én vagyok az Apahős, aki mindent megad neki, és szeretik, viszontszeretik.
Ha ez neked nem ér meg ennyit, akkor sajna nem vagy alkalmas szülőnek, és majd jól megkapod pár év múlva, hogy milyen apa voltál te, bezzeg az Ákoskáék...

Skywatcher 2017.01.19. 10:59:02

@Skywatcher: Közben visszaolvasva rájöttem, hogy a Róka mondta, de igazából lényegtelen :)

Bryan Beersworth · http://apaszuletik.blog.hu 2017.01.19. 11:01:39

@Skywatcher: Helló, azért az ugye megvan, hogy ez végig irónia? :)

Skywatcher 2017.01.19. 11:05:48

@Bryan Beersworth: Nem jött át. De lehet bennem van a hiba :)

Lady Scarlett 2017.01.19. 11:27:50

Huhúúú Poszter! Megmentettél!

Lady Scarlett 2017.01.19. 11:32:52

@Skywatcher:
Szerintem meg nem kell mindent megadni a gyereknek mert csak egy elkényeztetett úrificsúr lesz belőle.
A szülinapi partizásnak pedig a pénzköltésen kívül semmi értelme.
Ha minden évben ezt kapja a gyereked mi lesz az elvárása később?!
Most eszembe jutott Harry Potter meg az unokatesója aki 39 csomag helyett csak 38-at kapott a szülinapjára és mi volt erre a reakciója...
Szóval kedves apahős...ameddig a gyereked kicsi még megjárja, de mi lesz 5 év múlva?
Ha meg a gyerek szívesebben megy kirándulni, moziba, vagy vidámparkba a szülinapján, akkor miért kényszerítenéd rá ezt a fellengzős trendi baromságot?!
Már elnézést a kifejezésért...

Netuddki. 2017.01.19. 11:37:58

@Bryan Beersworth: Irónia? Persze!
Posztíró, fogadd legmélyebb részvétem.

Muhaha!

mackofej 2017.01.19. 11:54:37

Bryan. Remélem nem figyelsz ezekre az újonnan jött kommentelőkre. Jó volt ez az írás is, mint mindig. Pacsi

Skywatcher 2017.01.19. 11:56:15

@Lady Scarlett: Meg kell húzni a határokat. Van még azért árnyalat nem csak a szürkében, hanem a kifestőkönyv és a fehér merci között is. Azért írtam azt, hogy "...ha a gyerek boldogsága az...". Nyilván minden évben megkérdezzük, mit szeretne, hogy szeretné. Ha ő kertibulit akar, azt kap, adott korlátokon belül. Nem rendelek ugrálóvárat és Metallicát élőben. Ha ő a Tiszatóra akar lemenni, akkor lemegyünk. Van egy keret, amibe beleférnek a dolgok, úgy kell alakítani, hogy mindenki jól járjon. Nem kényszerít rá senki semmit, és nem tudom miért fellengzős egy gyerekparty?
Legutóbb meghívta 8 barátját, ebből 6 jött el, mert nyár lévén 2-nek máshol volt dolga /nyaralt. Délután 2-től este 8ig olyan jól szórakoztak, hogy öröm volt nézni. Végig nevettek, fürdötek, fáramásztak, kincset kerestek, rajzoltak, kutyát kergettek, célba lőttek nerffel, estére tüzijátékoztak, elfáradtak, és hetekig erről beszéltek, hogy "emlékszel még a szülinapon...?". Nem csak anyagiakról szól a dolog, hanem az emlékekről, élményekről.
Neki erre volt igénye.
Ha moziba akart volna menni, odamentünk volna. Ha 5 db akármilyen játékot kért volna, amit magában, egyedül a szobájába húzódva kibontogat, azt kapta volna.
Neki 7 éve azonos kategóriájú szülinapja / karácsonya, stb-je van. 15 évesen sem fogok neki autót venni, mint ahogy én sem kaptam.

Skywatcher 2017.01.19. 12:00:30

@mackofej: Bocsi, nem tudtam, hogy ide csak törzstagok járhatnak, csak VIP belépővel van szavuk.

sony 2017.01.19. 12:01:26

Sajnos a gyereknek pokolian rossz érzés, ha nem hívják meg ilyen bulikra. Ha neki nincs bulija, akkor nem nagyon hívják meg. De egy házibuli is elég, ami messze nincs 30k/óra.

ubu1a 2017.01.19. 12:43:47

@Bryan Beersworth: Nem irónia, ez a rohadt nagy büdös valóság. Nagyon jó írás és még saját gyerekre sincs szükség ahhoz, hogy az ember ezt átérezze. Én többek közt ezért sem járok rokon gyerekek szülinapjaira. Mert ha egyszer ez elindul, nincs megállás.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2017.01.19. 13:14:14

@Skywatcher: Az egy kiirthatatlan urban legend, hogy a gyerekek ösztönösen bezzegákoskáznak, ha a szüleik nem a legutolsó divat szerint öltöztetik őket, nem a legdrágább ajándékot veszik nekik, stb. stb. stb. Hadd osszak meg veled egy szomorú hírt: a gyerek akkor fog bezzegákoskázni, ha nem nyered el a bizalmát, és valamilyen hazugságod, képmutató viselkedésed, idegbeteg lúzer beidegződésed, ilyesmi miatt egy életre megutál. Senkit nem hallottam még hangosabban bezzegákoskázni meg szülőt szapulni, mint azokat, akiknek a világ összes felesleges szarát megvették háromszor, de két őszinte szót nem szóltak hozzájuk életükben. A gyerek alapból a szülő személyét igényli, valakit, akit szerethet, akiben megbízhat és akire felnézhet. Ha csak a pénzedre nézhet fel, nagyon hamar le fog nézni, mert valakinek mindig több pénze lesz.

Skywatcher 2017.01.19. 13:36:30

@Kovácsné: Teljesen egyetértek! Bár nálam a kettő nem zárja ki egymást.

Pic 2017.01.19. 14:01:47

Gyakorló szülőként, azt kell mondjam ez nagyon átjött. Rögtön elkapott a feeling.
Ebbe egyszer mindenki beleszalad, aztán után már próbálja valahogy ésszel kordában tartani a történetet.

Persze azoknak is igaza van, akik azt mondják, nem kell akkora felhajtást csinálni. Persze. Van aki alapból ezzel indít és van akit elkap a gépszíj, ahogy a cikkben nagyon szépen le van írva.

Nálunk a legjobban sikerült buli egy olyan volt ahol az egész óvodai csoport (30 gyerek) ott volt, mert 2 szülő félreértésből ugyanarra a szombatra tette a zsúrt és ez pénteken derült ki. Ki ide, ki oda akart elmenni, aztán a szülők összebeszéltek és egy olyan családnál lett megtartvaa buli ahol hatalmas kert volt és a gyerekek oda lettek kicsapva. Egész délután fogócskáztak, bújócskáztak, fociztak. Időnként odarohantak a felnőttekhez tortáért, pogiért, papírzsepiért, stb
A felnőtteknek egyébként csak kb a harmada volt ott egyidőben, mert valaki mindig kihasználta a lehetőséget és lelépett pár órára.

Tanulság: A gyerekeket az egyszerű dolgok sokkal boldogabbá teszik, mint a nagy felhajtás.

Hizdahr zo Loraq 2017.01.19. 14:12:37

:DDDDDDD
Friss apukaként előre félek.

neduddgi99 2017.01.19. 14:16:46

@Kovácsné: Tökéletesen igazad van, érdemes megnézni az "Aranyélet" első évadád, az tökéletes korrajz a pénzes szülők elhanyagolt gyerekeinek életéről (természetesen a sorozat is kimagaslóan jó, a második évad már elég keményre sikeredett :D)

kacsa. 2017.01.19. 14:23:54

@sony: Lehet, azóta változott a világ, de nekem soha nem szerveztek a szüleim születésnapi zsúrt, mégis évente 5-7 barátomhoz hivatalos voltam. Soha, senki nem vetette a szememre, hogy nem hívtam vissza és a következő évben is ugyanúgy meghívtak. Igaz, hozzánk is jöttek át játszani, csak ott nem volt torta. A születésnap mindig családi ünnep volt. Ettől függetlenül nagyon szerettem és szeretem a szüleimet, a barátaim is jó fejnek tartották őket, főleg édesapámat, aki szinte mindent megengedett ;). Nem hinném, hogy normál esetben a szülinapi bulin múlna a jó szülő-gyerek viszony.
Ami a cikkből kimarad a számításból: több gyereknél ez évente több bulit jelent, mert azt nem lehet, hogy az egyiknek szerveznek, a másiknak meg nem.

Bryan Beersworth · http://apaszuletik.blog.hu 2017.01.19. 14:50:49

@Hizdahr zo Loraq: Ettől aztán ne, lesznek ennél cifrább sztorik is, mindig az a lényeg, hogy tudj röhögni magadon és magatokon, akkor gyerekjáték az egész. Sok sikert hozzá. :)

Lady Scarlett 2017.01.20. 03:50:47

@Pic: Ezzel nagyon egyet tudok érteni.
Az egyszerűbb sok esetben több.

Lady Scarlett 2017.01.20. 03:52:18

@kacsa.: Maximálisan egyetértek a hozzászólásoddal.
süti beállítások módosítása